Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Internationaal Jaar van de Vrijwilliger Bekende Vlamingen kruipen in de huid van rodekruisvrijwilliger, delen boeken uit en lezen voor aan patiëntjes in het Virga Jesse Ziekenhuis

Vandaag kregen de rodekruisvrijwilligers in het Virga Jesse Ziekenhuis in Hasselt versterking van een hele ploeg bekende Vlamingen: Danni Heylen, Anja Daems, Karel Deruwe, Danny Wuyts, Miguel Wiels en Dieter Troubleyn.

Samen met de andere vrijwilligers van dienst reden zij op de kinderafdeling rond met de boekenkar en leenden zij boeken uit aan de patiëntjes. Net zoals de leesouders van het Rode Kruis lazen zij ook boeken voor aan de kinderen die hier vandaag natuurlijk nog meer dan anders om vroegen. Als klap op de vuurpijl zetten de makers van het televisieprogramma De Notenclub nadien op de kinderafdeling een 'Mini-Notenclub' op touw voor de enthousiaste patiëntjes.

Het Rode Kruis organiseert deze actie naar aanleiding van het 'Internationaal Jaar van de Vrijwilliger'. Door Bekende Vlamingen de kans te geven om eens in de huid te kruipen van een rodekruisvrijwilliger, vraagt het Rode Kruis even aandacht voor zijn 14.000 vrijwilligers die dag en nacht klaar staan om anderen te helpen.

Op de kinderafdeling van het Virga Jesse Ziekenhuis in Hasselt brengen 5 leesouders van het Rode Kruis 3 maal per week verstrooiing bij de jonge patiëntjes. Kinderen verblijven gewoonlijk niet graag in een ziekenhuis en boeken kunnen hen helpen om hun emoties te verwerken en het ziekenhuis even te vergeten. De leesouders lezen een verhaaltje voor als de kinderen hier om vragen of ze laten de kinderen een tekening maken of prentjes kleuren... Kinderen willen vaak ook zelf gewoon een boek lezen. In 2000 leenden de vrijwilligers in de kinderafdeling niet minder dan 1.324 boeken uit waaronder stripverhalen, jeugdboeken, prentenboeken...

In Vlaanderen zijn 60 leesouders van het Rode Kruis actief in 23 ziekenhuizen. Rodekruisvrijwilligers lenen elk jaar ook meer dan 200.000 boeken uit in een 100-tal ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Het Rode Kruis beschikt over een bibliotheek van meer dan 100.000 boeken en koopt elk jaar ten minste 10.000 nieuwe boeken aan zodat de collectie actueel blijft.

Hasselt, 4 april 2001