Ministerie van Algemene Zaken

definitieve tekst

TAFELREDE VAN MINISTER-PRESIDENT W. KOK TER GELEGENHEID VAN

HET STAATSBEZOEK VAN DE PRESIDENT VAN TURKIJE EN MEVROUW

SEZER, RIDDERZAAL WOENSDAG 4 APRIL 2001

Mijnheer de President en Mevrouw Sezer,
Majesteit,
Koninklijke Hoogheid,
Excellenties,
Dames en Heren,

Namens de Nederlandse Regering heet ik U, Mijnheer de President, en Mevrouw Sezer van harte welkom in de Ridderzaal.
Dit is het eerste staatsbezoek van een Turkse president aan Nederland óóit, en mede daarom een belangrijke gebeurtenis.
Uw bezoek markeert de bijzondere relatie tussen onze beide landen.

Zowel Turkije als Nederland zijn door de eeuwen heen belangrijke toegangspoorten tot Europa geweest, en zijn dat nog steeds.
Aan het begin van de zeventiende eeuw stuurde de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën reeds een Ambassadeur naar het hof in Topkapi. Vandaag de dag zijn Turken en Nederlanders steeds nauwer met elkaar verbonden door handel en investeringen, toerisme en moderne communicatielijnen.

Tussen onze beide landen zijn bijzondere banden gegroeid. Het eerste en meest zichtbare element in die relatie betreft de grote Turkse gemeenschap, die zich sedert het begin van de jaren zestig in Nederland heeft gevormd.
Zo'n 300.000 mensen van Turkse afkomst wonen en leven in ons land. Zij leveren betekenisvolle bijdragen aan onze samenleving en onze economie. Tot in de Tweede Kamer zetelen volksvertegenwoordigers van Turkse afkomst.





- 2 -

Met de integratie van Turkse immigranten in onze samenleving is grote vooruitgang geboekt.
Dit laat onverlet dat forse inspanningen van de Turkse gemeenschap én de Nederlandse overheden nodig blijven, onder meer gericht op verbetering van de arbeidsmarktparticipatie en de deelname aan het onderwijs. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Een tweede bindend element in onze relatie is het lidmaatschap van het Atlantisch Bondgenootschap.
De NAVO is niet alleen een militaire alliantie, maar tevens een gemeenschap van gedeelde humanitaire waarden en politieke beginselen. Uw land levert waardevolle bijdragen aan het Bondgenootschap. De deelname van Turkse militairen aan SFOR en KFOR is van grote betekenis voor het bevorderen van stabiliteit en democratie op de Westelijke Balkan.

Een derde element in onze betrekkingen is de wil samen te werken op het pad van de Europese integratie.
In de zestiger jaren sloten Turkije en de EEG een Associatieovereenkomst die de ambitie weerspiegelde dat op termijn ten volle deel zou kunnen worden genomen aan de Europese integratie.
In de negentiger jaren kwam de Douane Unie tot stand. In december 1999 bevestigde de Europese Raad van Helsinki de kandidatuur van Turkije als toekomstig lid van de Europese Unie.
Nederland heeft zich daarvoor met kracht ingezet.
Recent heeft de Turkse regering haar nationaal programma voor de overname van het acquis opgesteld.
Wij verwelkomen deze belangrijke stap en moedigen u en de regering-Ecevit aan een voortvarende en alomvattende implementatie van dat programma te bevorderen. Het is cruciaal dat alle voorgenomen aanpassingen worden uitgevoerd en leiden tot merkbare verbeteringen.

De Unie is meer dan markt en munt.





- 3 -

Zij is een rechtsgemeenschap, waarin de lidstaten vanuit gemeenschappelijke waarden samen bouwen aan hun toekomst.
Om die reden hechten wij er groot belang aan dat door alle kandidaat-lidstaten, ook Turkije, aan de politieke Kopenhagen-criteria wordt voldaan. U, Mijnheer de President, speelt daarin een belangrijke rol. Uw steun aan de beginselen van de rechtstaat en de bestrijding van corruptie, uw insisteren op de bevordering van de democratie en naleving van de mensenrechten is van eminent belang in het streven van Turkije naar aansluiting bij de Europese Unie.

Zoals Galatasaray het momenteel ver schopt in de Champions League, zo kan ook Turkije in de toekomst een belangrijke speler worden in de Champions League die de Europese Unie heet. Ik hop dat ik de supporters van Fenerbahce en Besiktas hiermee niet tekort doe.

Nederland steunt de inspanningen van de Turkse regering om noodzakelijke financieel-economische hervormingen door te voeren. Ik hoop dat in nauw overleg met het IMF op korte termijn een nieuw en stevig pakket maatregelen tot stand zal komen.
Voortgezette steun van de internationale gemeenschap, inclusief de private sector, zal bijdragen aan een krachtige implementatie van de te nemen maatregelen. De vastberadenheid van de Turkse regering om hoge prioriteit te geven aan de reorganisatie van de banksector is van vitaal belang.

Juist nu de internationale economische vooruitzichten wat minder gunstig zijn dan een jaar geleden, is het des te noodzakelijker om ambitieus te zijn. Dat geldt voor ons in de Europese Unie; dat geldt voor u in Turkije.

Geen enkel land kan zijn eigen buren kiezen.
Sommige buurlanden van Turkije plaatsen u voor gecompliceerde afwegingen. Samenwerking is niet alleen de voorwaarde voor het vinden van oplossingen, het is de kern van de oplossingen zélf.





- 4 -

De samenwerking die Turkije en Griekenland de laatste jaren hebben gezocht en ontwikkeld, juichen wij zeer toe en geeft ons reden voor hoop. Verdergaande samenwerking zal ook kunnen leiden tot positieve resultaten aangaande regionale kwesties.

Mijnheer de President,

Ik heb er vertrouwen in dat Turkije zal voldoen aan de hoge verwachtingen die wij koesteren.
In uw inspanningen kunt u zich verzekerd weten van Nederland als partner en vriend.

In die geest van partnerschap en vriendschap nodig ik graag alle aanwezigen uit met mij het glas te heffen op de gezondheid van de President en Mevrouw Sezer, op het welzijn van het Turkse volk en op de gezamenlijke Europese toekomst van onze beide landen.