KRO

Postbus 23000
1202 EA HILVERSUM
tel.035 6713911
kro@omroep.nl

NIEUWS

Hilversum
15 maart 2001

TWEE MEIDEN DIE WEGLOPEN NAAR TURKIJE..

Twee meiden van 16 jaar die besluiten weg te lopen. Ze nemen de trein naar Turkije, en komen daarmee verder in hun leven dan de bedoeling was... Dat is 'Roos en Rana', de bijzondere Nederlandse film die KRO-tv uitzendt op woensdag 4 april. De film is KRO's bijdrage aan het interomroepelijk 'telefilmproject'

Regisseur is Meral Uslu. De film is deels autobiografisch. Roos is een blonde Nederlandse, Rana is van Turkse oorsprong. Frank Jansen, hoofd drama van de KRO: "De KRO koos ervoor juist deze telefilm te produceren omdat het verhaal van Meral Uslu verschillen en overeenkomsten blootlegt tussen de Turkse en de Nederlandse cultuur. De spannende belevenissen van de twee meisjes laten impliciet een aanklacht zien tegen een zekere rechteloosheid van de vrouw binnen bepaalde culturen en de dubbele moraal die in de huidige zogenaamde tolerante samenleving nog steeds voor veel leed zorgt."

Het verhaal
Roos is 16, Nederlands, blond, een ramp op school en een enorme jongensgek. Rana is ook 16, Turks, een uitblinker in alle vakken, en ze heeft een uitgesproken hekel aan de ontelbare macho vriendjes van Roos. Desondanks zijn ze hartsvriendinnen die voor elkaar door het vuur gaan en alles van elkaar weten: ze houden een vriendinnendagboek bij waarin ze al hun geheimen opschrijven. Het dagboek gaat tussen hen heen en weer: niemand behalve Roos & Rana krijgt het ooit te lezen. Ze zijn alletwee hartstochtelijk en energiek en hebben een vurige wens: beroemd worden...

Als Roos op een avond voor de zoveelste keer in haar eentje thuiszit omdat haar moeder nachtdienst heeft, en Rana de zoveelste laaiende ruzie krijgt met haar moeder, omdat haar broer haar deze keer het geheime dagboek heeft toegespeeld en Rana voortaan alleen nog onder begeleiding van hem de deur uit mag, besluiten ze weg te lopen naar Rana's tante, die in Izmir een modellenbureau heeft...

Rana steelt het spaargeld uit de ouderlijke slaapkamer en in de pauze sluipen Roos en Rana weg van school. Op het station stappen ze in de trein naar Wenen, die daarna door zal gaan naar Istanbul. Drie dagen zullen ze in de trein doorbrengen. Drie dagen die hun leven zullen veranderen.

In de trein maken ze versneld mee waar anderen een hele puberteit over doen. Ze belanden in hachelijke avonturen, leren elkaar van een andere kant kennen en worden hardhandig geconfronteerd met hun eigen en elkaars zwakke plekken. Zo ergert Rana zich vreselijk aan het eeuwige geflirt en gebedel om aandacht van Roos, terwijl Roos van Rana vindt dat ze veel te vooringenomen en te gereserveerd is. Terwijl de families van Roos en Rana zoekacties op touw zetten en Rana's vader de achtervolging inzet, vinden er in de trein gebeurtenissen plaats die zowel humoristisch, spannend als dramatisch zijn. Aan het eind van de reis worden Roos en Rana door de Turkse grenswachten uit de trein gehaald. Ze worden opgewacht door Rana's vader.

De meisjes verwachten een zware straf, maar in plaats daarvan neemt hij hen mee op ontdekkingstocht door Istanbul. Daar komt Rana erachter dat haar vader een verborgen leven heeft, inclusief minnares en maffia-praktijken. Ze worden ondergedompeld in het nachtleven van Istanbul en logeren bij de vriendin van Rana's vader, die een beroemd zangeres blijkt te zijn. Roos, die haar vader nooit heeft gekend, ontdekt dat ze in een hotel in Istanbul is verwekt en Rana dat ze misschien wel op meisjes, en niet op jongens valt.

Ondertussen vertrouwt Rana's moeder het zaakje niet en duikt op een cruciaal moment op in Istanbul. Rana's vader verzoent zich met zijn vrouw... Na terugkomst in Nederland is er in het leven van Roos en Rana iets essentieel veranderd: vanaf nu worden zij door hun ouders serieus genomen.

Uitzending woensdag 4 april, 21.10-22.40 uur, KRO Nederland 1