Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

EXTRA TOEZICHT OP MESTHOPEN

Het gebruik van stalmest, kippenmest en slib als meststof in de landbouw is in onze plattelandsgemeente een bekend gegeven. Het terugbrengen van mest in de bodem om de groei van de gewassen te bevorderen past in de kringloopgedachte en is milieuhygiënisch zo slecht nog niet. "Allemaal leuk en aardig, maar dan wel graag zonder de stank- en vliegenoverlast", zou een willekeurige inwoner of bezoeker van onze regio kunnen zeggen. Tenslotte zijn we de afgelopen jaren talloze malen geplaagd door stank en vliegen.

In de wetgeving ligt vast welke mestsoorten op het land gebruikt mogen worden en hoe de boer daar mee om moet gaan. Het is bijvoorbeeld verplicht om een mesthoop af te dekken om stank- en vliegenoverlast te voorkomen. Ook is geregeld dat na het verspreiden de mest meteen ondergeploegd moet worden, zodat de duur van de stank zo kort mogelijk is. Er is dus een heleboel vastgelegd in wetgeving. Echter, zonder goede afspraken en zonder toezicht op de naleving zullen de stankklachten niet verminderen.

Controle
De gemeente Oostburg heeft een plan opgesteld om dit jaar tezamen met de overige zes Zeeuws-Vlaamse gemeenten, de Politie Zeeland en het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen te werken aan het probleem van de mest op kopakkers. Het doel van dit plan is om het aantal klachten over stank en vliegen flink te verminderen. In teams (bestaande uit een milieu-ambtenaar en een politieman) zal de gehele regio Zeeuws Vlaanderen gecontroleerd worden op de naleving van de regels voor mestopslag en het uitrijden van mest.

De controles zullen het gehele jaar door steekproefsgewijs plaatsvinden. Met name in het voorjaar en na de oogst zal intensiever gecontroleerd worden. Als overtredingen geconstateerd worden, zal zonder waarschuwing meteen een boete uitgeschreven worden. Ook de agrarische sector onderkent het belang van dit project. Het is de bedoeling om de boeren via de branche-organisatie Agrarisch West vooraf te informeren over de voorgenomen controles.

Minder overlast
Voor de burgers, passanten en bezoekers verwachten we minder overlast van de opslag van mest en uitgereden mest. Voor de boeren zijn er geen nieuwe of strengere regels bij gekomen: met goede afspraken en een goede planning zijn voor hen de huidige regels uit de "gedoogregeling tijdelijke opslag vaste meststoffen" prima na te leven. Bij goede naleving hoeven geen boetes uitgeschreven te worden en blijven de nare mestluchtjes binnen de perken.

Nadere informatie is te verkrijgen bij de gemeente Axel, via de medewerkers Milieu van de afdeling Vrom, telefoon 0115-568300.