04/04/2001


* LANS voert aktie i.v.m. bezoek Turkse president


LANS voert aktie i.v.m. bezoek Turkse president

Onder het motto 'Turkije behoort niet tot de Europese beschaving!' voeren de studenten van LANS deze week aktie in Leiden.

De Leidse afdeling van het Landelijk Actieplatform Nationalistische Studenten grijpt het bezoek op donderdag 5 april van de Turkse president, in het gezelshap van Koningin Beatrix, aan de Rijks Universiteit Leiden aan om te protesteren tegen het feit dat Sezer in Nederland komt pleiten voor het EU-lidmaatschap. Het LANS vindt echter dat een land waar op zo'n grote schaal de mensenrechten worden geschonden onmogelijk deel kan en mag gaan uitmaken van de Europese Gemeenschap.

Op zondag- en dinsdagnacht werden in Leiden enkele honderden plakkaten geplakt met de kop 'Turkije behoort niet tot de Europese beschaving!' en aan de universiteit werden honderden folders verspreid met de volgende tekst.

Turkije behoort niet tot de Europese beschaving!

De Turkse president komt deze week op bezoek in Nederland, en in het bijzonder in Leiden. Deze gelegenheid grijpen wij aan om ons ongenoegen te laten blijken over de kandidatuur voor het EU-lidmaatschap. Turkije schond en schendt nu nog steeds de mensen- en volkenrechten op grote schaal, ondanks alle toezeggingen tot beterschap en het NAVO-lidmaatschap.

Wij zijn van mening, dat Turkije niet tot de Europese beschaving thuishoort en daarmee zich diskwalificeert voor het lidmaatschap van de EU. Dit vinden wij om de volgende redenen:
n Turkije heeft zich al eeuwenlang tot een vijand van Europa betoond door ten eerste de verovering en onderdrukking van de Balkan-volkeren, en ten tweede de vijandschap ten opzichte van de Europese beschaving in het algemeen.

Turkije heeft de volkenrechten geschonden door de genocide op de Armeniërs, en volhardt in het schenden van de volkenrechten door de huidige genocide op de Koerden. De Turkse staat miskent de kulturele diversiteit, die Europa bij uitstek kenmerkt, door de repressie en agressie tegen niet-Turkse volkeren, zoals bijvoorbeeld op Cyprus.

Turkije schendt op grote schaal de mensenrechten, waarbij democratische waarden als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering met voeten worden getreden. Hierdoor kan Turkije geen volwaardige democratie genoemd worden, maar een militaire dictatuur van een Westerse elite, die partijen verbiedt en politieke dissidenten vervolgt.

Turkije behoort vanwege de uitsluiting van de Christelijke kerk en de dominantie van de Islam tot de Islamitische beschaving van het Midden Oosten. Hierdoor is Turkije wezensvreemd met de algemeen Christelijke waarden en de Antieke traditie van Europa.

Turkije wil slechts om opportune (lees: economische) redenen lid worden van de EU. Dit zou namelijk de economische en militaire macht van de heersende elite aanzienlijk versterken. Bovendien verleent de NAVO door wapenleveranties reeds steun aan het repressieve beleid van Turkije jegens etnische minderheden.

Turkije behoort niet tot de Europese beschaving en mag niet door louter economische of strategische redenen bij Europa gevoegd worden. Tevens heeft Turkije zich altijd als vijand opgesteld tegen Europa, alsmede tegen de diversiteit van volkeren binnen Europa en elders. Aangezien het NAVO-lidmaatschap niet leidt tot verbeteringen voor etnische minderheden en andersdenkenden binnen Turkije is er ook geen reden om aan te nemen, dat dit zal veranderen door toetreding van de zuiver economische Europese Unie. Daarom eisen we, dat Turkije nooit het EU-lidmaatschap zal krijgen toebedeeld.

Leve het Europa der vrije volkeren!

Bron: LANS-persbericht (http://lans.op.het.net), 03-04-2001



e-post: natinfo@xoommail.com