FNV

Lonen bakkersbedrijf niet in orde
Regio Noord - groningen@fnv.nl

De CAO voor het bakkersbedrijf wordt bij verschillende bedrijven in Noord-Nederland niet goed toegepast. Dat is de uitkomst van ledenraadpleging en onderzoek door FNV Bondgenoten. Bestuurder Ron Vos is geschrokken van de tekortkomingen. Uit een actie voor naleving van de CAO blijkt, dat werknemers nog grote bedragen kunnen vorderen. Het is wel gelukt afspraken met werkgevers te maken over nabetalingen. De bond wil in het najaar werknemers in het bakkersbedrijf opnieuw gericht informeren over de inhoud van de CAO.

Grote bedragen
Uit contacten met leden werkzaam in het bakkersbedrijf in Noord Nederland kwam begin vorig jaar naar voren dat de CAO voor het bakkersbedrijf in verschillende bedrijven niet correct werd nageleefd. Uit berekeningen die vervolgens zijn gemaakt kon worden vastgesteld dat werknemers behoorlijke bedragen misliepen. Het ging dan menigmaal om bedragen die de honderdduizend gulden fors overschreden.

Toeslagen en functiegroep
Werkgevers verzuimden bijvoorbeeld om de toeslagen die werknemers veelal verdienen ook door te betalen wanneer werknemers vakantie hadden. Omdat toeslagen in de bakkerswereld vaak een fors deel van het maandsalaris vormen en omdat dit niet doorbetalen al vele jaren aan de orde was konden de bedragen fors oplopen. Ook bleek dat werknemers niet altijd in de juiste functiegroep zijn ingedeeld en het juist betalen van de overwerktoeslagen lijkt ook niet altijd even eenvoudig te zijn voor menig werkgever.

Afspraken
FNV Bondgenoten is na het vaststellen van de schade met de werkgevers gaan praten over het herstellen van de `schade` aan de kant van de werknemers. Hoewel niet altijd even vlug is het tot nu toe in alle gevallen gelukt om met werkgevers afspraken te maken over nabetalingen. In een in maart gehouden nalevingcampagne CAO Bakkersbedrijf in Noord Nederland kwamen dezelfde tekortkomingen opnieuw naar boven. Ook hier staat vast dat menig werkgever een forse nabetaling te wachten staat.

Te bescheiden
Werknemers zijn vaak te bescheiden als het gaat om het opkomen voor de eigen rechten. Veelal vertrouwen ze erop dat ze krijgen waar ze recht op hebben. Als het goed is zou dat natuurlijk ook zo moeten zijn. De praktijk liet dus zien dat dit vertrouwen in meerdere gevallen niet terecht was, met alle negatieve gevolgen van dien. Voor FNV Bondgenoten alle reden om werknemers in het najaar uit te nodigen voor bijeenkomsten waar het onderwerp "CAO Bakkersbedrijf" centraal zal staan. Want alleen wanneer werknemers weten waar ze recht op hebben kunnen ze beoordelen of ze ook krijgen waar ze recht op hebben!

Nadere informatie:
Ron Vos, Bestuurder Industrie FNV Bondgenoten
Telefoon 050 - 3631171
ronvos@bg.fnv.nl (E-Mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.