STICHTING BOER EN VEE
PERSBERICHT

KORT GEDING TEGEN RUIMINGEN. JURIDISCHE BIJSTAND VOOR BOEREN DIE ZICH

VERZETTEN TEGEN DODEN VEESTAPEL.

De Stichting Boer en Vee, deze week opgericht te Apeldoorn door verontruste burgers en boeren die het oneens zijn met de zinloze doding van honderdduizenden dieren in het kader van de MKZ crisis, spant een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden om de rechtmatigheid te toetsen van het massaal preventief ruimen van (landbouw)huisdieren en in het wild levende dieren.

Namens de stichting heeft advocaat Mr. H.J.Bronkhorst van De Brauw Blackstone Westbroek advocaten te Den Haag aan de president van de Haagse arrondissementsrechtbank gevraagd om een spoedbehandeling van de zaak, gelet op de massale ruiming van gezonde en gevaccineerde (landbouw)huisdieren die vanaf vandaag gepland is. Het besluit van minister Brinkhorst om 115.000 dieren te vaccineren en vervolgens te doden maakt de situatie extra nijpend.

De stichting wijst erop dat het rigide beleid van noodvaccinatie gekoppeld aan ruiming ernstig bekritiseerd wordt door internationale deskundigen. Deze mening wordt gesteund door 's werelds grootste autoriteit op het gebied van MKZ, professor Fred Brown van de Yale University en de US Agricultural Department's Animal Disease Centre op Plum Island New York. Volgens hem is het waanzin als Europa niet onmiddellijk gaat tot preventief vaccineren. Professor Brown, een Engelsman, was voorheen plv. directeur van Britain's Animal Health Institute en verantwoordelijk voor het oplossen van de MKZ-crisis op het eiland Wright in 1981.

De stichting Boer en Vee zal voor de rechter aanvoeren dat het een hardnekkig misverstand is dat gevaccineerde dieren geruimd zouden moeten worden. Er is geen wet die dat voorschrijft of recent wetenschappelijk bewijs dat deze bewering onderschrijft.
Net als veel van de beweringen naar de media, boeren en politici, is een dergelijke stelling gebaseerd op ofwel onwetendheid ofwel desinformatie.

Een ander gelijkwaardig misleidend punt in de huidige overheidsvoorlichting is de stelling dat, als Nederland vaccinatie afwijst, zij in staat zou zijn om haar ziektevrije status sneller terug te winnen en export te hervatten.

De internationale regels gepubliceerd door de World Organisation for Animal Health en de relevante EU richtlijnen 85/311, 90/423 en 64/432, maken duidelijk dat een volledige vaccinatie strategie Nederlands export status in feite sneller zou herstellen.

Boer en Vee eist dat de regering onmiddellijk overgaat tot het enten van alle (landbouwhuis)dieren en is ervan overtuigd dat het huidige beleid weken achter de feiten aanloopt en de situatie slechts kan verergeren. De oproep van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij van Dierenartsen aan haar leden om geen medewerking te verlenen aan het doden van gezonde dieren maakt duidelijk dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor het huidige beleid en dat deskundigen de overheid rechtstreeks afvallen. Het vertrouwen van boeren en burgers in de overheid dreigt zeer geschaad te worden wanneer de epizootie niet wordt ingedamd op basis van de best beschikbare wetenschappelijke kennis van dit moment die aangeeft dat slechts van preventief vaccineren afdoende oplossingen te verwachten zijn.

Het massaal offeren van miljoenen gezonde dieren is in strijd met elk beginsel van ethiek en wordt niet gesteund door wetenschappelijk inzicht en is bovendien in strijd met de gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Komplete fokstammen stamboekvee, zeldzame diersoorten als het Schoonebeker schaap, maar ook komplete kinderboerderijen dreigen letterlijk het slachtoffer te worden van een totaal onverantwoord beleid dat in haar verwarring zelfs mogelijkheden onderzoekt om alle in het wild levende evenhoevige dieren te doden wat niet alleen praktisch gezien onmogelijk is, maar ook geen enkel effect zou hebben bij het uitblijven van vaccinatie voor landbouwhuisdieren.

Stichting Boer en Vee vindt dat aan het onverantwoord overheidsbeleid in de MKZ crisis nu paal en perk gesteld moet worden en zal ook boeren die zich verzetten tegen het ruimen van hun veestapel juridisch ondersteunen. Omdat bij ongewijzigd beleid het einde van de MKZ crisis nog lang niet in zicht is, maakt de stichting zich op voor een lange juridische strijd en het werven van fondsen daarvoor onder boeren en burgers.

Persinfo:
Mr Willem baron van Tuyll van Serooskerken, voorzitter 0343 415532

Apeldoorn 4 april 2001