KPN NV

KPN, ATCOSTPLUS EN ORACLE WILLEN EEN VAN DE GROOTSTE ELEKTRONISCHE MARKTPLAATSEN TER WERELD VORMEN

KPN, ATCOSTPLUS en Oracle Corporation willen hun krachten op het gebied van inkoop bundelen in een nieuwe onderneming. Hiertoe is een Memorandum of Understanding getekend. De nieuwe onderneming moet uitgroeien tot een van de grootste Europese elektronische marktplaatsen voor zaken doen. In eerste instantie richt de onderneming zich op de inkoop van alle goederen en diensten die niet strategisch zijn voor het primaire productieproces van ondernemingen. Te denken valt daarbij aan ICT producten -diensten en personeel, uitzendkrachten, kantoor-middelen, drukwerk etc. De onderneming verfijnt met moderne informatietechnologie de bestaande inkoopprocessen en zorgt dat deze efficiënter en tegen lagere kosten verlopen. De joint venture wordt gevormd door drie belangrijke spelers op hun gebied: de elektronische marktplaats KPN Xchange, onderdeel van KPN Inkoop en Logistiek, de ICT-marktplaats ATCOSTPLUS, en E-business softwareleverancier Oracle. Op basis van de gecombineerde huidige handelsvolumes van KPN en ATCOSTPLUS zal het totale handelsvolume van de joint venture in het eerste jaar circa EUR 2,5 miljard bedragen. De onderneming verwacht in het derde kwartaal van 2001 operationeel te zijn.

De drie partners zullen hun specifieke kennis inbrengen in de joint venture. KPN en ATCOSTPLUS brengen daarnaast ook hun bestaande handelsvolume alsmede ruim 200 medewerkers in. KPN Telecommerce en ATCOSTPLUS zullen elk ruim 40% van de aandelen houden. Daarnaast zal ook Oracle aandeelhouder zijn. Er wordt gestreefd naar toetreding van andere strategische partners om de groei van de marktplaats te stimuleren en het aanbod van diensten uit te breiden. Daarnaast staat het gebruik van de marktplaats open voor elke onderneming in Europa.

De directie zal bestaan uit de heer Geert Brouwer, thans directeur van KPN Inkoop en Logistiek als voorzitter, en de heer Jos Houben, thans algemeen directeur van ATCOSTPLUS en voormalig directielid van CSS Holding N.V. De naam van het nieuwe bedrijf wordt over enige tijd bekendgemaakt.


Noot voor de redactie (