Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Havens is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

04-04-2001

CNV Havens: European Bulk Services moet over de brug komen

CNV Havens heeft vandaag bij de directie van European Bulk Services (EBS) een absoluut minimumpakket op tafel gelegd voor een nieuwe cao. Komt de directie daar niet aan tegemoet, dan komen er mogelijk acties. Dat hebben de leden van CNV Havens gisteravond in een ledenvergadering besloten.

CNV-bestuurder Gerard Molenkamp realiseert zich dat een eventuele acties ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor het noodlijdende overslagbedrijf, dat er na tien jaren reorganiseren nog steeds niet in is geslaagd om het bedrijf weer goed op de rails te krijgen. "Maar een loonbod van nul procent, zoals de directie heeft voorgesteld, is voor ons echt onacceptabel. De mensen hebben al zes jaar geen loonsverhoging gehad. Integendeel, via solidariteitsheffingen voor weggereorganiseerde collegas hebben ze juist salaris in moeten leveren."

De bond vindt dat EBS ervoor moet zorgen dat de werknemers weer vertrouwen in de toekomst krijgen. "De mensen realiseren zich heus wel dat het bedrijf er slecht voor staat. Daarom hebben we onze cao-voorstellen teruggetrokken en een minimumpakket gepresenteerd. Nu is het aan EBS om over de brug te komen."

Om te beginnen eist de bond dat de werknemers de prijscompensatie krijgen. Met terugwerkende kracht, want de cao voor de ongeveer 300 werknemers is al op 31 oktober afgelopen. Daarnaast wil CNV Havens goede afspraken over het prepensioen (reparatie van het prepensioen voor de geboortejaren 1950-1976, vrijwillig vertrek op 60-jarige leeftijd, een uitkering op 80 procent netto, opbouw ouderdomspensioen gedurende prepensionering). Ten slotte wil de bond afspraken over de planning, het overwerk en de inhuur. Molenkamp: "Een gemiddelde inhuurkracht houdt netto meer over dan een werknemer van EBS die overwerkt. Dat is natuurlijk vreemd."

Nadere inlichtingen:

Gerard Molenkamp, vakgroepbestuurder CNV Havens 010-4550050
Kees de Vos, persvoorlichter
030-6348244