Productschap Diervoeder

VA-lijst MKZ nr. 13. Versie nr. 13 4 april 2001
Vragen en antwoorden Mond- en Klauwzeer (MKZ)

In verband met de uitbraak van mond-en klauwzeer in Nederland heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de afgelopen dagen vervoersbeperkingen voor ondermeer diervoeders afge-kondigd. In deze vraag- en antwoordlijst komen achtereenvolgens enkele specifieke onderdelen over dit onderwerp aan de orde op basis van de meest actuele informatie. De (voor de diervoedersector rele-vante) vragen en antwoorden, die in deze vraag en antwoordlijst zijn opgenomen, zijn afgestemd en in overeenstemming met het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De vragen en de ant -woorden worden ook gepubliceerd in de vraag en antwoordlijst van het Ministerie. Als u vragen heeft kunt u die aan uw Branche organisatie stellen of aan het Productschap Diervoeder. Wij zorgen voor afstemming met het Ministerie van LNV en dat de vragen en antwoorden gepubliceerd worden.

In verband met de soms snel wijzigende omstandigheden kan deze V&A-lijst mogelijk meerdere keren per dag aangepast worden aan de actuali-teit. Wij adviseren u daarom regelmatig deze lijst via onze website te raadplegen.


1. Welke eisen gelden er voor het vervoer van voeders naar veehouderijbedrijven? Voor de andere gebieden dan de toezichtsgebieden geldt vanaf 30 maart 2001, 20.30 uur de voorwaar-de dat voeders, waaronder begrepen ruwvoeder, voor vee en pluimvee rechtstreeks wordt vervoerd van het productie- of opslaglocatie naar een veehouderijbedrijf (1 op 1 transport). Het transport van ruwvoer (vers gras, bietenpulp etc. ) is niet toegestaan tussen veehouderijbedrijven onderling; alleen ruwvoer van het eigen bedrijf mag aangewend worden voor de vervoedering van het eigen vee. Ook is toegestaan ruwvoer te betrekken van een bedrijf waar geen evenhoevigen worden gehouden. Aanvullende voorwaarden zijn:
a) na ieder bezoek aan een veehouderijbedrijf dienen de wielkasten van het vervoermiddel alsmede andere (kritische) voorwerpen, voordat het vervoermiddel het bedrijf verlaat, te worden gereinigd en ontsmet volgens een door de RVV goedgekeurd protocol, waarvan een exemplaar als bijlage I is bij-gevoegd. b) een inzichtelijke registratie dient bijgehouden en bewaard te worden tot nader order, van (i) aard en hoeveelheid van de vervoerde diervoeders, (ii) adres en plaats van de bezochte bedrijven, (iii) de gereden route en (iv) datum en tijdstip van het vervoer. Aan het vervoer van voeders voor vee en pluimvee door middel van schepen op binnenwateren zijn geen beperkingen gesteld.


2. Welke voorwaarden gelden voor het afleveren van diervoeders door de detailhandel aan consu-menten? Indien het gaat om rechtstreeks vervoer van verpakte voeders voor vee en pluimvee van de detailhan-delaar naar de consument, gelden sinds 24 maart 2001,12.30 uur geen beperkingen. Bij bulklevering gelden de voorwaarden genoemd onder vraag 1).
Voor het vervoeren en afleveren van voeders voor andere dieren dan vee en pluimvee (petfood) gelden ook geen beperkingen.
Productschap Diervoeder


3. Gelden de beperkende vervoersvoorwaarden ook voor transport van diervoedergrondstoffen, toe-voegmiddelen, voormengsels en diervoeders met een andere bestemming dan een veehouderijbe-drijf? Aan deze vormen van vervoer zijn binnen geheel Nederland geen beperkende voorwaarden meer van toepassing met ingang van 24 maart 2001, 12.30 uur.

4. Welke vervoersbeperkingen gelden voor voedermiddelen in de gebieden waar vervoersbeperken-de maatregelen gelden (in het geval van verdachte bedrijven) en welke in toezichtsgebieden (waar zich een besmettingshaard bevindt)?
Voor deze gebieden gelden dezelfde voorwaarden als die landelijk gelden, zie vraag 1. Voor de bepaling van deze (toezichts)gebieden dient u kennis te nemen van de meest actuele informatie op www.minlnv.nl.


5. Welke vervoersbeperkingen gelden voor voedermiddelen in de vaccinatiezones. Voor deze gebieden geldt dat de verplichting van rechtstreekse vervoer niet van toepassing is, mits: § Voldaan is aan de aanvullende voorwaarden zoals die landelijk gelden, zie vraag 1. § Het vervoermiddel bij het verlaten van de vaccinatiezone wederom wordt gereinigd en ontsmet, zie vraag 1.
§ Het vervoer plaatsvindt met een daartoe door de directeur van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees aangewezen vervoermiddel.
§ De aangewezen vervoermiddelen geen voeders afleveren op bedrijven in een ander gebied dan de vaccinatiezone.
§ Het vervoer rechtstreeks plaatsvindt van het bedrijf waar deze voeders zijn vervaardigd of opgesla-gen naar de vaccinatiezone.
Voor de bepaling van deze vaccinatiezones dient u kennis te nemen van de meest actuele informatie op www.minlnv.nl


6. Mag ik diervoeders en grondstoffen voor diervoeders exporteren (naar EU-lidstaten of derde lan-den)? Met ingang van 26 maart 2001, 24.00 uur zijn de aanvankelijke beperkingen voor het buiten Nederland brengen van diervoeders en grondstoffen voor diervoeders opgeheven en vervangen door de bepalin-gen die eerder reeds door de Europese Commissie waren vastgesteld (op 21 maart 2001 met Beschik-king nr. 2001/223/EG; PB. L82 van 22 maart 2001) U kunt de genoemde EU-beschikking vinden op de volgende website: www.europa.eu.int/eur-lex/nl/index.html. Klik aan: publicatieblad. Klik aan: beschikba-re nummers (in dit geval L82).

De regeling is van toepassing op de volgende voor de diervoedersector relevante producten: Diervoeders/voedermiddelen met van evenhoevige dieren afkomstige producten, te verzenden uit de provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant. Deze producten mogen alleen onder voorwaarden buiten Nederland gebracht worden. Alle overige voedermiddelen (dus ook vismeel e.d.) zijn vrij om buiten Nederland gebracht te worden.

De voorwaarden voor huisdiervoeders en zuivelmengvoeders, met van evenhoevige dieren afkom-stige producten, zijn inmiddels bekend en vastgelegd in een protocol. De tekst van deze protocollen kunt u raadplegen op onze website www.pdv.nl, onder de rubriek "Publicaties", "Publicaties en achter-grondinformatie". Het bijbehorend certificaat zal door het betreffende RVV kringkantoor worden afgegeven. Daarnaast moet u rekening houden dat sommige landen van bestemming de producten kunnen weige-ren op basis van eigen nationale wetgeving. Zo heeft bijv. België bepaald dat producten van dierlijke oorsprong moetenveevoeder en grondstoffen om veevoeder te produceren alleen vanuit Nederland naar België en vice versa mogen worden vervoerd, zolang de lading intact blijft, vanaf de laadplaats en alleen van een productie- of opslagplaats naar een opslagplaats of veevoederfabriek worden getransporteerd. Dit transport moet dan ook nog gebeuren via een autosnelweg. Zie hiervoor ook www.cmlag.fgov.be


7. Mag ik diervoeders en grondstoffen voor diervoeders doorvoeren? De MKZ - maatregelen hebben geen betrekking op het vervoer van in Nederland gebrachte producten van dierlijke oorsprong waarvan de houder ten genoege van de RVV kan aantonen dat zij bestemd zijn voor en rechtstreeks vervoerd worden naar een land, niet zijnde Nederland. Geimporteerde Huisdiervoeders, mits in de oorspronkelijke verpakking, mogen zonder verdere beper-kingen worden doorgevoerd naar andere landen. Het moet aan de grens (met België en Duitsland) wel duidelijk zijn dat het om de oorspronkelijke verpakking gaat. Huisdiervoeders voor 20 februari 2001geproduceerd in de 4 genoemde provincies kunnen met een RVV certificaat worden geëxporteerd. Huisdiervoeders na 20 februari 2001 geproduceerd in de 4 genoemde provincies moeten een hitte be-handeling hebben ondergaan en voorzien worden van een RVV certificaat. (zie ook het protocol m.b.t. export van huisdiervoeders).

Nu volgen enkele (voor de diervoedersector relevante) vragen die door het Ministerie van LNV aan ons zijn doorgegeven.


8. Datum 31-03-2001
Vraag: Bij welke temperatuur wordt het MKZ-virus gedood? Antwoord: Het MKZ-virus kan niet tegen UV-licht, dan wordt het zeer snel inactief. Een bepaalde tem-peratuur is niet aan te geven. Bij het weer van de laatste tijd kan het virus langer leven. Trefwoorden Clusters Publiek.


9. Datum 31-03-2001
Vraag: Mag er kunstmest worden aangevoerd op een bedrijf met evenhoevigen? Antwoord:
Ingesloten gebied:
Nee.
Buiten ingesloten gebied:
Er mag kunstmest worden aangevoerd op bedrijven met evenhoevigen. Er mag kunstmest worden aan-gevoerd op bedrijven met evenhoevigen. Hierbij dient men zich te houden aan voorschriften, onder an-dere ten aanzien van reiniging en ontsmetting, die zijn opgenomen in een hiertoe door de directeur RVV goedgekeurd hygiëneprotocol. Daarnaast gelden registratieverplichtingen. Trefwoorden Mest Clusters Branche


10. Datum 31-03-2001
Vraag: Mogen plantaardige producten afgevoerd worden van bedrijven met evenhoevigen? Antwoord: Plantaardige producten, niet zijnde ruwvoer, mogen worden afgehaald van bedrijven met evenhoevigen, mits de afvoer geschiedt in bulk ten behoeve van groothandel/verwerkende industrie. Huisverkoop is niet toegestaan. Hierbij dient men zich te houden aan voorschriften, onder andere ten aanzien van reiniging en ontsmetting, die zijn opgenomen in een hiertoe door de directeur RVV goedge-keurd hygiëneprotocol. Daarnaast gelden registratieverplichtingen. Trefwoorden Andere agrarische pro-ducten Clusters Branche


11. Datum 31-03-2001, 13.36 uur
Vraag: Er is op een verdacht bedrijf geen voer meer; een noodsituatie dus. Wie kan er voor tekenen dat het voer gegarandeerd op de weg voor (en dus niet op) het bedrijf kan worden geleverd aan het bedrijf? Antwoord: Alleen de directeur van het districtskantoor RVV kan toestemmingen verlenen. Trefwoorden Voer Clusters Politiek, Handhaving


12. Datum 01-04-2001, 12.50
Vraag: Mag er plantaardig materiaal worden aangevoerd op een bedrijf met evenhoevigen? Antwoord:
Ingesloten gebied
In het ingesloten gebied mogen geen bezoekers op bedrijven met evenhoevigen worden toegelaten om plantaardig uitgangsmateriaal aan te voeren. Wel mag plantaardig uitgangsmateriaal op de openbare weg worden afgezet.
Buiten ingesloten gebied
Er mag plantaardig uitgangsmateriaal worden aangevoerd op bedrijven met evenhoevigen. Hierbij dient men zich te houden aan voorschriften, onder andere ten aanzien van reiniging en ontsmetting, die zijn opgenomen in een hiertoe door de directeur RVV goedgekeurd hygiëne-protocol. Daarnaast gelden registratieverplichtingen.
Trefwoorden andere agrarische producten, voer, evenhoevigen Clusters


13. Welke instanties kunnen eventueel nog nadere informatie verstrekken Diverse instanties houden zich bezig met coördinatie en uitvoering van werkzaamheden die verband houden met deze uitbraak van mond- en klauwzeer. Voor aanvullend informatie kunt u de volgende bronnen raadplegen:

- de website van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl
- het infonummer van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: 0800 1556
- het infonummer van de RVV: 070-3578859
Indien u nog andere vragen heeft, meldt deze dan bij het Productschap Diervoeder per fax (070- 3708290) of per e-mail (pdv@hpa.agro.nl). Dan krijgt u schriftelijk een reactie en zal deze vraag mogelijk aan de bovenstaande lijst worden toegevoegd.

ADVIES
reinigings-en ontsmettingsmaatregelen transport diervoeders na levering aan veehouderijbedrijf in het kader van mond- en klauwzeer
(12 maart 2001)
Logboek:
De chauffeur van de veevoedertransportwagen (bulk en zakgoed) houdt een logboek bij. Dit kan hand-matig of via een computer plaatsvinden.
Van elk bezoek aan een veehouderijbedrijf zijn de onderstaande gegevens bekend:
- naam chauffeur, kenteken wagen en eventueel aanhanger;
- naam, adres en woonplaats veehouderijbedrijf (afleveradres);
- tijdstip van levering;

- gebruikt ontsmettingsmiddel.

Hygiënemaatregelen:
De kritische onderdelen van de transport (bulk)wagen (banden, wielkasten, treeplank en vulslang) wor-den gereinigd en ontsmet kort voordat het erf van een veehouderijbedrijf wordt verlaten. Eventueel vindt deze reiniging en ontsmetting ook plaats kort voordat het veehouderijbedrijf wordt betreden. Dit kan handmatig (rugspuit) of met een automatische installatie plaatsvinden. Reinigen en ontsmetten kan ge-lijktijdig plaatsvinden. Ontsmetting heeft geen zin wanneer de kritische onderdelen niet schoon (gerei-nigd) zijn.

De veevoedertransportwagen wordt regelmatig geheel gereinigd (inclusief de cabine). Dagelijks, bij aan-vang van de werkzaamheden, worden de kritische onderdelen gereinigd en ontsmet. Hiervan wordt een aantekening gemaakt.
De chauffeur draagt bij het verlaten van de wagen schone plastic overschoenen, een overjas en hand-schoenen. Gedragen overschoenen, overjassen en handschoenen worden op het veehouderijbedrijf achtergelaten. Gebruikte stofzakken worden op het veehouderijbedrijf achtergelaten. De chauffeur komt niet in de stallen, begeeft zich uitsluitend in de directe nabijheid van het voertuig en verlaat het veehou-derijbedrijf direct na het leveren van het veevoeder.
Te gebruiken ontsmettingsmiddelen zijn: 1% natronloog, 2% citroenzuur. Tevens zijn de onderstaande desinfectiemiddelen toegestaan. Van deze middelen dient de naam, het toelatingsnummer van het Col-lege voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) en de termijn dat ze volgens het CTB zijn toege-laten te worden geregistreerd.

Toegelaten tot 1-11-2010:
Actisan-5L (nr. 8960), P3-desinfectietabletten (nr. 6377) en Suma Tox D4 (nr. 7321) Toegelaten tot 1-10-2001:
Favoriet Ontsmetal (nr. 11011), Incosept IC 15 (nr. 12035), MS Macrodes (nr. 11965), MS Megades (nr. 11948), MS Nofordes (nr. 11964), P3 Incidin 03 (nr. 8688), P3 Incidin 05 (nr. 10072), P3 Incidin 07 (nr. 11301) en Stalrein (nr. 4860).
Toegelaten tot 1-9-2001:
Halamid-D (nr. 8241)
Indien het schone-weg / vuile-weg principe op het veehouderijbedrijf is doorgevoerd dan is het niet noodzakelijk om de hygiënemaatregelen op dat bedrijf uit te voeren. De veehouder dient dit dan wel schriftelijk en ondertekend bij de veevoederleverancier aan te geven.