CSS Holding

DEN BOSCH - ICT dienstverlener Computer Services Solutions Holding N.V. (CSS) maakt bekend dat de webportal voor ICT-producten ATCOSTPLUS, waarin CSS een 49% belang heeft, samen met KPN Inkoop en Logistiek en software producent Oracle de krachten wil bundelen in een nieuwe onderneming op het gebied van zaken doen via het web. Hiertoe hebben de partijen onlangs een Memorandum of Understanding getekend. De beoogde joint venture zal met een omzet van EUR 2,5 miljard direct tot de grootste Europese elektronische marktplaatsen voor zakendoen via het web gaan behoren. ATCOSTPLUS zal voor ruim 40% in de nieuw op te richten joint venture deelnemen. Daardoor zal CSS via ATCOSTPLUS een indirect belang van ongeveer 20% hebben in de nieuwe combinatie. Voor meer details wordt verwezen naar bijgaand persbericht dat vandaag door de drie deelnemende partijen is uitgegeven.

ATCOSTPLUS is een web based E-business portal voor ICT-producten. Het werd in de loop van 1999 door CSS opgezet om in te spelen op de snelle ontwikkelingen op het gebied van E-commerce. Het streven bij oprichting was om de grootste 'Virtual Market Place' voor ICT-producten in de Benelux te worden. Hiertoe zijn alle hardware commodity activiteiten van CSS per 1 januari 2000 volgens plan uitbesteed aan het tevens per die datum verzelfstandigde ATCOSTPLUS.

De kracht van elektronische marktplaatsen

Forrester Research geeft in een recent rapport aan dat 70% van de grote Europese ondernemingen verwacht in 2004 meer dan een kwart van hun business-to-business inkoop en verkoop via elektronische marktplaatsen te zullen doen. Het streven naar substantiële kostenreducties, het winnen van marktaandeel en een toenemende concurrentie brengen deze ondernemingen in beweging. Dit betekent dat op dit gebied de komende drie jaar een enorme groei is te verwachten. Momenteel verhandelt volgens het rapport nog slechts 10% van deze grote Europese ondernemingen een klein gedeelte van haar business-to-business producten via 'eMarketplaces'. De komende jaren zullen er veel elektronische marktplaatsen gelanceerd worden. Deze zullen tussen nu en 2005 een deel van de markt claimen die wordt geschat op een totaal volume van zo'n 900 miljard euro. Uiteindelijk zullen die marktplaatsen overleven die er in zullen slagen om voldoende volume aan te trekken. Dit kan door aanvullende diensten op financieel en logistiek gebied te verschaffen en de beste softwarefunctionaliteit en integratie met systemen van gebruikers te garanderen. Hierdoor kunnen allen van de optimale reikwijdte en effectiviteit van de marktplaats profiteren. De drie partners in de nu opgerichte joint venture realiseren vanaf de start een voorsprong op de concurrentie op het gebeid van volume en functionaliteit. Dit is een goed uitgangspunt om een leidende positie in Europa te verwerven.


Den Bosch, 4 april 2001
De Directie