Gemeente Nijmegen

De burger staat centraal Nijmegen in balans

"De stad is in 2015 in balans, als we erin slagen om burgers een goede plek te bieden om te wonen, om hun kinderen gezond en veilig op te laten groeien, om te werken en om mee te doen aan allerlei activiteiten. Dat evenwicht bereiken we alleen als wij de kansen grijpen die we nu al hebben én die ons geboden worden door sociaal- culturele, economische en ruimtelijke ontwikkelingen". Dat is de boodschap van de zojuist verschenen stadsvisie "Stad in Balans".

De stadsvisie gaat uit van twee hoofdlijnen: De keuze voor bundeling van dynamische ontwikkelingen op aan te wijzen plaatsen in de stad. Daarmee wordt het woon- en verblijfsklimaat van wijken, van het centrum en van groengebieden in en om de stad beschermd.

Het gegeven dat de lokale overheid veel meer dan voorheen allerlei partners nodig heeft om het beoogde evenwicht te bereiken: het stadsbestuur kan het niet alleen. De rol van het stadsbestuur zal dan ook verschuiven van "zorgen voor" naar "zorgen dat".

Uitgangspunten bij de uitwerking van deze hoofdlijnen in de stadsvisie zijn de beleving van de inwoners, de menselijke maat en de identiteit van de stad: de burger staat centraal.

Uitdagingen voor de toekomst
De lessen uit het verleden van de stad, de boodschap van het Koersbericht, en de veranderingen die op ons af komen liggen aan de basis van de opgestelde visie. Het college formuleert op sociaal, cultureel, economisch en ruimtelijk gebied de uitdagingen die Nijmegen ook in 2015 een levendige en sterke stad maken, een stad waarin burgers zich thuis voelen. Investeren in mensen en in onderlinge relaties zijn de uitdagingen voor het sociale beleid. De sociale samenhang in wijken staat voorop. De kwaliteit van de woonomgeving (schoon, heel en veilig) en het voorzieningenniveau zijn belangrijke voorwaarden om je thuis te kunnen voelen in je eigen wijk. Het culturele klimaat zal versterkt worden. Cultuur levert immers een belangrijke bijdrage aan de stedelijke identiteit en slaat de brug tussen het verleden en de toekomst.

De lessen uit het verleden laten zien dat de stad extra hard getroffen kan worden als de economie stagneert. Een stabiele economische structuur is dan ook belangrijk om aan de burgers werk te kunnen blijven bieden. Kansen liggen hier bij het bestaande bedrijfsleven, bij de kansrijke sectoren op het gebied van kennis en technologie en bij het midden- en kleinbedrijf.

De gemaakte keuzes hebben consequenties voor het gebruik van de schaarse ruimte; tegelijkertijd moet de kwaliteit van de stad behouden blijven en versterkt worden. Het college wil deze woon- en verblijfskwaliteiten behouden en versterken door dynamische ontwikkelingen te bundelen op een aantal locaties in de stad. Zij wijst daartoe een aantal plekken aan.

Wat vooraf ging
In het afgelopen jaar hebben burgers, sleutelfiguren, raadsleden en ambtenaren zich "met hun eigen zaken bemoeid". Zij stuurden onderwerpen in, namen deel aan debatten en workshops. Ze spraken over de stad zoals zij die nu beleven. En over de stad zoals ze die zo graag zouden zien. Bedachten oplossingen voor problemen, spraken hun opvattingen uit en gaven, soms boos, soms enthousiast blijk van hun grote betrokkenheid bij de stad, de wijk, hun medeburgers of bij de prachtige omgeving. Het Stadsbericht en het Koersbericht verhalen over de zoektocht die zich afgelopen jaar afspeelde.

Hoe nu verder
Politieke keuzes zullen bepalend zijn voor de uiteindelijke visie. Op 4 april vindt in het LUX-gebouw het politieke debat in de gemeenteraad plaats. Het voorstel wordt ook ter consultatie voorgelegd aan burgers en sleutelfiguren in de stad. De definitieve vaststelling zal op 11 april in de raadsvergadering op het stadhuis plaatsvinden.

Terug