Gemeente Smallingerland

4 april: Discussiemiddag over nieuwe adviesraad voor ouderen (28-3-01)

Woensdag 4 april a.s. bent u uitgenodigd deel te nemen aan een discussiemiddag over een nieuw op te zetten ouderenadviesraad "nieuwe stijl" in de gemeente Smallingerland. Deze zal plaatsvinden in de Raadszaal van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Sinds 1986 kennen we de welbekende seniorenraad die jarenlang gevraagd en ongevraagd adviezen heeft uitgebracht aan de gemeente v.w.b. beleidsvoornemens inzake aangelegenheden die van belang waren voor ouderen. Zij heeft zich in 1995/1996 actief ingezet om i.s.m. de gemeente en andere partijen op het gebied van wonen, welzijn, zorg en dienstverlening te komen tot een Nota Ouderenbeleid met de naam "Ouderen hebben de toekomst?!"

Om verschillende redenen is de seniorenraad sinds maart 2000 demissionair en heeft haar mandaat aan de gemeente teruggegeven.

Er waren geluiden gesignaleerd in de samenleving die ertoe geleid hebben dat we graag een open discussie willen voeren met alle betrokken senioren over de uitgangspunten, inhoud en vorm waarop advisering m.b.t. ouderenbeleid gestalte moet krijgen.

Tijdens deze middag zullen een viertal korte inleidingen worden gehouden door: wethouder L. Westerhof, een vertegenwoordiger van de Seniorenraad Smallingerland, een vertegenwoordiger van de Samenwerkende Ouderenbonden van de gemeente Smallingerland en een deskundige in de begeleiding van ouderenadviesraden in Nederland.

Het thema van de middag luidt:
"Hoe ziet in mijn/onze beleving het ideale adviesorgaan voor ouderen er over 5 jaar uit?"

Het doel van de middag is: overeenstemming verkrijgen over de uitgangspunten, inhoud en vorm waarop advisering met betrekking tot ouderenbeleid gestalte moet krijgen.

Het programma ziet er als volgt uit:
13.30 uur Opening en welkom door de dagvoorzitter, dhr. Paul Lansen, hoofd Communicatie Smallingerland

13.40 uur Inleiding door wethouder L. Westerhof Kaders voor beleidsbeïnvloedende participatie door ouderen

14.55 uur Inleiding door: dhr. L. van der Woude, voorzitter samenwerkende bonden Ouderen Smallingerland Toekomstvisie ouderenadvisering

14.10 uur Inleiding door: dhr. Petrusma, voorzitter Seniorenraad Smallingerland
Toekomstvisie ouderenadvisering

14.25 uur Inleiding door Ria Eijck, adviseur Realiseer en Diemen & van Gestel
Overeenkomsten en verschillen in visies

14.45 uur Pauze

15.10 uur Discussie in groepen van ongeveer 10 personen, onder leiding van medewerkers van de
Stichting Welzijn Ouderen

16.10 uur Conclusies en samenvatting uit de discussiegroepen onder leiding van de dagvoorzitter

16.30 uur Afsluiting

We hopen heel veel 55 plussers op deze middag te ontmoeten.