Consumentenbond

Scholen in Houten voeren actie tegen lerarentekort

Consumentenbond steunt manifestatie "Onze scholen hebben jou nodig!"

Staatssecretaris Adelmund en Consumentenbond-directeur Cohen zullen woensdag 4 april getuige zijn hoe Houtense leerlingen vijfduizend ballonnen oplaten met daaraan een kaartje met de tekst: "Kom naar Houten, onze scholen hebben jou nodig!". Alle Houtense scholen en de gemeente Houten hebben de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor het tekort aan leerkrachten. Eén van de meest kinderrijke gemeenten van het land heeft grote problemen om voldoende mensen te vinden om voor de klas te staan en is daarom een goed voorbeeld van de schrijnende situatie waarin het onderwijs in Nederland zich bevindt.

Op Het Rond - het centrale plein in het centrum van de groeigemeente Houten - zullen woensdag 4 april naar verwachting zo'n 10.000 mensen meedoen aan de manifestatie van de scholen in Houten, die ondersteund wordt door de gemeente Houten en de Consumentenbond. Gekozen is voor een ludieke actie, omdat de scholen Houten op de kaart willen zetten als een jonge en bruisende gemeente waar het leuk werken is in het onderwijs.

Aan de staatssecretaris van Onderwijs, Karin Adelmund, zullen de scholen vragen om in de komende Voorjaarsnota niet alleen te kijken naar het tekort aan geld voor bijvoorbeeld onderhoud, schoonmaak en lesmateriaal, maar vooral ook naar het tekort aan leerkrachten. De huidige maatregelen om het personeelstekort in het onderwijs tegen te gaan, voldoen volstrekt niet. De situatie in Houten toont dat aan: door een oplopend tekort aan leerkrachten staan bijvoorbeeld onbevoegde mensen voor de klas en worden kinderen zelfs naar huis gestuurd. Naar verwachting zullen de problemen de komende jaren alleen maar toenemen.

De manifestatie in Houten is uniek, omdat alle scholen in de gemeente, zowel het basisonderwijs als het middelbaar onderwijs, meedoen, ongeacht geloofs-overtuiging of onderwijskundige visie. Het is ook bijzonder dat de actie ondersteund wordt door het gemeentebestuur en de Consumentenbond. Houten is de eerste plaats in Nederland waar alle scholen en de gemeente gezamenlijk aan de personeelswerving gaan werken. En de actie in Houten is de eerste keer dat de Consumentenbond zich bezighoudt met het onderwerp onderwijs. De belangenvereniging van consumenten zal hier in de loop van het jaar een vervolg op geven met een congres.

De manifestatie begint woensdag 4 april om 10.45 uur met een persconferentie, waar alle betrokken partijen aanwezig zijn. Om 11.30 uur komen de leerlingen, ouders en leerkrachten vanaf de scholen met veel kabaal naar Het Rond om daar 5.000 ballonnen op te laten met een kaartje met de tekst: "Kom naar Houten, onze scholen hebben jou nodig!". Vervolgens geven twee kinderen en wethouder Joukje Bosch van de gemeente Houten een toelichting op de actie en komt de staatssecretaris met een korte reactie. De manifestatie wordt afgesloten door Robin Veen, bekend van het televisie-programma Big Brother en ex-leerling van Houten, die samen met de aanwezige kinderen een yell zal doen. De manifestatie wordt geleid door Ewald van Kouwen, ook ex-leerling van Houten en thans televisiegezicht van de Consumentenbond.

Het aftellen naar het moment dat de ballonnen worden opgelaten, wordt live uitgezonden op de regionale radio, zodat ook scholen uit de kleine kernen van Houten mee kunnen doen aan de manifestatie. Op de sollicitatiekaartjes aan de ballonnen staat een speciaal e-mail adres vermeld, waar mensen kunnen reageren (onderwijspersoneel@houten.nl). Op de Heemlanden, de middelbare school in Houten, is tijdens de manifestatie een werkonderbreking uit solidariteit met de actie.

N.B. In verband met de epidemie van mond- en klauwzeer, kan de invulling van de ludieke actie op het laatste moment een andere invulling krijgen.