Gemeente Eindhoven

Persbericht: 4 april 200

Intentieverklaring ondertekend

Gemeente Eindhoven maakt website toegankelijker

De Gemeente Eindhoven heeft 28 maart jl. een intentieverklaring ondertekend die ingaat op het belang van toegankelijkheid van de gemeentelijke website voor zoveel mogelijk internetgebruikers, inclusief mensen met een handicap. Deze verklaring werd getekend tijdens een grote manifestatie Drempels web, waarbij premier Kok en staatssecretaris Vliegenthart aanwezig waren.

De Gemeente Eindhoven heeft verklaard de intentie te hebben om haar website www.eindhoven.nl voor het eind van het jaar 2001 (voor een belangrijk deel) te laten voldoen aan de richtlijnen die het ministerie van VWS als norm voor toegankelijke websites heeft vastgesteld. Het ministerie van VWS heeft de intentie om de Gemeente Eindhoven te ondersteunen bij het toegankelijker maken van haar website. De richtlijnen staan vermeld in de brochure Drempels weg en op de website www.drempelsweg.nl.

De Gemeente Eindhoven zal er naar streven om op korte termijn (eind juli 2001) de genoemde website op ten minste de volgende punten aan te passen:

* richtlijn 1: lever een tekstequivalent voor elk niet-tekstueel element;

* richtlijn 3: gebruik de duidelijkste en eenvoudigste taal die zich leent voor de content van de site;

* richtlijn 6: geef elk frame een titel, zodat je identificatie en navigatie van een frame vergemakkelijkt.

Verder zal de Gemeente er naar streven om in december 2001 de website op de aanvullende punten aan te passen:

* richtlijn 9: zorg ervoor dat pagina's bruikbaar zijn, wanneer scripts, applets of andere programma-objecten uitstaan of niet worden ondersteund. Als dit niet mogelijk is, lever dan equivalente informatie op een alternatieve toegankelijke pagina;
* richtlijn 12: lever tekstlinks voor ieder actief gebied van een server-side image map;

* richtlijn 16; als je ondanks alle inspanningen geen toegankelijke pagina kan creëren, lever dan een link naar een alternatieve pagina die W3C-technologieën gebruikt, toegankelijk is, equivalente informatie ( of functionaliteit) heeft en even vaak wordt geactualiseerd als de ontoegankelijke (oorspronkelijke) pagina.