Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

Tilburg, 4 april, 2001

VVMC kondigt 24 uurs treinstaking aan voor maandag 9 April

Vannacht heeft het hoofdbestuur van de VVMC besloten maandag 9 april a.s. een staking uit te roepen. Deze stap lijkt onverwacht omdat de staking van afgelopen maandag is afgezegd. Toch heeft de VVMC geconcludeerd geen andere mogelijkheden meer te hebben.

VVMC-bestuurder Hubert Vankan: Tot de staking werd besloten nadat gisteravond de poging van de VVMC om met bonden en NS informeel om de tafel te gaan zitten, was mislukt. NS en CNV wilden in de nacht van dinsdag op woensdag verder praten, maar FNV Bondgenoten niet. Afgelopen maandag hebben we geprobeerd de situatie te deëscaleren en we betreuren het dat dit niet is gelukt.

De VVMC heeft het afgelopen half jaar tot twee keer toe geprobeerd om alle partijen zover te krijgen dat het basisakkoord zodanig wordt aangepast dat de rust bij de NS weer terugkeert. Zelfs door de staking op te schorten is geprobeerd naar nieuwe oplossingen te zoeken. De zondag voor de staking kwam de minister met een opening die overeen kwam met de voorstellen die de VVMC al geruime tijd voorstaat. De VVMC heeft welwillend op dit voorstel gereageerd omdat het grotendeels tegemoet komt aan de VVMC en wij altijd op zoek zijn naar een duurzame oplossing van het probleem.

Inmiddels heeft de VVMC een brief ontvangen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat waarin wordt bevestigd dat arbitrage alleen doorgang heeft als alle partijen deze onderschrijven. Dit is dus niet het geval en de commissie is dus van tafel. Dit betekent dat we weer terug bij af zijn en ons in dezelfde situatie bevinden als woensdag 28 maart, nadat het laatste overleg met NSR was stukgelopen.

De VVMC heeft besloten tot een 24-uurs staking op 9 april. Vandaag zal er een ultimatum uitgaan richting de NS-directie. De staking die is uitgeroepen door FNV Bondgenoten op donderdag 5 en vrijdag 6 april kan formeel door de VVMC niet worden ondersteund. Wel heeft de VVMC besloten donderdag en vrijdag geen besmet werk over te nemen van de FNV-collegas. Ook het instellen van een noodrooster door de NS wordt gezien als besmet werk. In de loop van woensdagmiddag worden via een uitgebreide Signaal de spelregels voor de komende dagen bekend gemaakt.

Het laatste nieuws:
Woensdagmiddag om 12.00 uur zijn alle partijen uitgenodigd om bij minister Netelenbos te komen, dus naast de vakbonden en de OR zal ook de NS daar bij aanwezig zijn. Daarnaast debatteert vanmiddag de Tweede Kamer over het conflict bij de spoorwegen.

Wij houden u op de hoogte.