Rechtbank Rotterdam



Overvaller GWK kantoor veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf
Bron: Rechtbank Rotterdam

Datum actualiteit: 11-04-2001

De dader van gewapende overvallen op twee bankkantoren, in het centrum van Hoek van Holland en Rotterdam, in 1998 en 1999, is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Daarnaast moet hij zeven slachtoffers elk een geldbedrag van f 5000,- vergoeden. In een tijdsbestek van ruim één jaar pleegde veroordeelde tweemaal op professio-nele en zeer gewelddadige wijze een gewapende overval op twee bankkantoren.

In beide gevallen waren de banken gevestigd in een gebouw in het centrum van de stad, dat een publieksfunctie had en waar dus veel bezoekers aanwezig waren. De dader bracht beide malen explosieven tot ontploffing om zich de toegang tot de bankgebouwen te verschaffen en maakte daarbij gebruik van de enorme paniek en verwarring die hij veroor-zaakte.
Hij deinsde er niet voor terug zich met behulp van een semi-automatisch vuurwapen een vluchtweg te verschaffen. Bij de overval in Rotterdam leidde dit tot een vuurgevecht met de politie. Bij zijn aanhouding bleek de dader te beschik-ken over nog een explosief en een grote hoeveelheid munitie. Door de bomontploffingen is een grote ravage en aanzienlijk materiële schade ontstaan. De overvaller eigende zich bij de overval te Hoek van Holland een zeer groot geldbedrag toe.

De rechtbank rekent het de dader in het bijzonder zwaar aan dat hij de levens van andere mensen in gevaar heeft gebracht met het loutere oogmerk van eigen materieel gewin. Deze vorm van criminaliteit draagt in hoge mate bij aan gevoelens van onveiligheid in de maatschappij.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB0994
(Zie het originele bericht)