Gemeente Sneek


Beloning bij werkaanvaarding

GEMEENTEN IN ZUID-WEST FRIESLAND
VERSTREKKEN 4000,= BIJ WERKAANVAARDING

Als een bijstandsgerechtigde uit de gemeenten Lemsterland, Littenseradiel, Sneek, Wûnseradiel of Wymbritseradiel door werkaanvaarding niet langer een bijstandsuitkering nodig heeft, belonen die gemeenten dat met een bedrag van 4000,= netto. De gemeente Nijefurd is voornemens zich hier zo spoedig mogelijk bij aan te sluiten.

De gemeenten zijn hiertoe overgegaan om de uitstroom uit de bijstand te stimuleren. Nu is het nog zo dat als mensen met een bijstandsuitkering aan het werk gaan, ze er in het netto-inkomen nauwelijks op vooruit gaan. Het recht op huursubsidie wordt namelijk minder als het inkomen omhoog gaat. De premie die de gemeente verstrekt, is een netto bedrag en is daarom niet van invloed op eventuele huursubsidie.

Het geld wordt uitbetaald in 4 halfjaarlijkse termijnen. Het bedrag van 4000,= mag alleen worden toegekend bij het aanvaarden van niet-gesubsidieerde arbeid.

Overigens is dit niet het enige dat de gemeenten doen om mensen met een uitkering te stimuleren. Vanaf 1 januari 2001 wordt ook een bedrag verstrekt bij het volgen van noodzakelijke scholing en bij het verrichten van noodzakelijk geacht vrijwilligerswerk. Het gaat dan met name om situaties waarin mensen deelnemen aan een traject van sociale activering. In bijzondere gevallen wordt ook maandelijks een extra bedrag betaald, als mensen niet volledig kunnen werken en deeltijdwerk aanvaarden.

Gemeenten worden door het rijk steeds meer in de gelegenheid gesteld om regels vast te stellen die zijn afgestemd op de locale situatie. Om te voorkomen dat voor bijstandsgerechtigden in de gemeenten in Zuid-west Friesland allerlei verschillende regelingen ontstaan, hebben gemeenten, onder coördinatie van de Wurkbank Súdwest Fryslân, besloten de regels op elkaar af te stemmen. De gemeenten lopen voorop met het toekennen van de subsidies.