Rijksuniversiteit Groningen

27 mrt 2001

Persinformatie-logo

Nummer 36 27 maart 2001

Vonhoff leerstoel

Nietzsche's Curse, 'oratie' van John Woods

De Vonhoff-leerstoel wordt in 2001 ingenomen door Professor John Woods van de Universiteit van Lethbridge in Alberta, Canada. Op 11 april om 16.30 uur precies houdt hij in de Senaatskamer van het Academiegebouw zijn 'oratie', met de titel 'Nietzsche's Curse'. De RUG heeft de wisselleerstoel voor geesteswetenschappen ingesteld ter ere van dhr. Henk Vonhoff, de voormalige Commissaris van de Koningin in Groningen. De leerstoel wordt beurtelings bekleed vanuit de filosofische, theologische en letterenfaculteit. In 1999 was

P. Burke (Cambridge) de eerste gastdocent. In 2000 was D.Z. Phillips (Claremont en Swansea) verbonden aan de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Woods zal, als derde gastdocent, gehuisvest worden bij de Faculteit der Wijsbegeerte.

De filosoof John Woods is vooral bekend door zijn onderzoek op het gebied van argumentatie en drogredenen. Samen met Douglas Walton verrichtte hij in de jaren zeventig en tachtig pioniersarbeid in de drogredenentheorie. Ook heeft hij gepubliceerd over analogieredeneringen en over conflictoplossing in kwesties waarover diepgaande meningsverschillen bestaan, zoals abortus en euthanasie. Daarnaast heeft hij zijn sporen verdiend op verschillende terreinen van de filosofische logica, zoals de relevantie logica, van de modale predikatenlogica, de logica van fictie (niet-verwijzende individu-termen) en de geschiedenis van de logica. Hij is een autoriteit inzake het werk van de vorig jaar overleden filosoof W.V.O. Quine. Woods is de oprichter van de internationale Abductive Systems Group en houdt zich op het ogenblik bezig met formele en informele benaderingen van abductie ('arguments to the best explanation').

Programma van Woods lezingenserie Deep Disagreement: Values on the Edge:

* 11 april, Nietzsche's Curse

* 18 april, Engineered Death: Abortion and Euthanasia
* 9 mei, The Sexual Revolution

* 30 mei, Pluralism and Hypertolerance

* 13 juni, Re-Thinking What it is to be Human
De colleges worden gegeven op woensdagmiddag van 16.30-17.30 uur in de Senaatskamer van het Academiegebouw en zijn bestemd voor studenten van de RUG en contracttoehoorders. Alle colleges zijn afzonderlijk te volgen en vereisen geen voorkennis.

Datum en tijd

woensdag 11 april 2001, 16.30 uur

Spreker

John Woods

Titel

Serie

Nietzsche's Curse

Deep Disagreement: Values on the Edge

Plaats

Senaatskamer Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Marga Hids, tel. (050)363 6172, e-mail m.hids@philos.rug.nl (maandag en woensdag)

Eric Krabbe, tel. (050)363 6149, e-mail e.c.w.krabbe@philos.rug.nl