CBS

Lichte stijging omzet detailhandel

De detailhandel heeft in februari 2001 een omzetstijging van 2,4% gerealiseerd ten opzichte van februari vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Deze omzetstijging ging gepaard met een prijsstijging van 4,1%. Dit betekent dat er in de detailhandel sprake is van een volumedaling met 1,6%. De omzet in de detailhandel is overigens gedrukt doordat februari dit jaar een koopdag minder telt dan februari vorig jaar. In totaal heeft de consument in februari voor 12,3 miljard gulden (5,6 miljard euro) boodschappen gedaan. Per huishouden is iets meer dan 1800 gulden (825 euro) uitgegeven.

Non-foodsector behaalt 0,6% meer omzet
De non-foodwinkels hebben in februari 0,6% meer omgezet behaald dan in februari 2000. Er is bij deze winkels sprake van een tweeledig beeld. Enerzijds omzetgroei bij de winkels in persoonlijke verzorging, zoals de drogisterijen en de kledingwinkels. Anderzijds daling van de omzet bij textielsupermarkten, winkels in artikelen voor woninginrichting, consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen. De laatstgenoemde branche kent al gedurende een langere tijd een afnemende omzet.

Omzet foodsector in februari 4% gegroeid
De foodsector van de detailhandel heeft in februari 4% meer omzet behaald dan in dezelfde maand vorig jaar. De supermarkten vormen de grootste branche in de foodsector met een omzettoename van 4,3%. De speciaalzaken in voedingsmiddelen, zoals de slagers en de groentewinkels, zijn hierbij achter gebleven en komen uit op een groei van 2,7%. De omzetgroei van speciaalzaken loopt al langere tijd achter bij die van de supermarkten. Zo is de omzet van de supermarkten over vijf jaar gerekend 17% hoger uitgekomen, terwijl de omzet van de speciaalzaken in die periode nagenoeg onveranderd is gebleven.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient rekening te worden gehouden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft februari 2001 een dinsdag minder dan februari 2000.