Vlaamse Volksunie

Commissie neemt dierenwelzijn niet ernstig (10/04/01)

De Europese Commissie maakte vanmiddag wereldkundig dat ze nieuwe regels wil instellen voor het vervoer over lange afstand van schapen, runderen en varkens. Nelly Maes (VU&ID) oordeelt dat deze maatregelen ver van ontoereikend zijn. Het rapport van de Commissie van 6 december 2000 onderstreept dat de huidige regelgeving door verschillende lidstaten met de voeten wordt getreden. Het is dan ook zeer bedenkelijk dat de Commissie op basis van technische aanpassingen hoopt het dierenleed te beperken terwijl ze met geen woord rept over de toepassing van en de controle op de huidige en nieuwe regels.

Diertransporten doorheen Europa zijn toegenomen de laatste jaren omdat de EU levende dieren altijd beschouwde als producten. Hierin moest verandering komen door het wettelijk bindend protocol van 1997 dat van kracht werd in 1999. In dit protocol werden levende dieren erkend als welzijnsgevoelige wezens. Dit heeft er echter niet toe geleid dat levende dieren lange transporten worden bespaard. Door allerlei bepalingen in het Protocol blijft het mogelijk om dieren van Aberdeen te vervoeren naar Athene, om de dieren daar te laten slachten.

De Commissie erkent de veelvuldige inbreuken van verschillende lidstaten op de Europese Richtlijn inzake diertransporten. Om diezelfde reden werd in de periode tussen september 1998 en juni 2000 voor 50 miljoen Bef exportsubsidies geweigerd of teruggevorderd. Ondanks de erkenning van de inbreuken wil de Commissie enkel technische aanpassingen doorvoeren die naar wij vermoeden ook niet zullen worden toegepast door sommige lidstaten. De aanpassingen betreffen de verluchting , de temperatuurregeling, de vochtigheidsregeling,... tijdens lange afstands transport maar deze veranderen absoluut niks aan de bestaande grove overtredingen.

Daarom vraagt Nelly Maes deze keer met nog meer aandrang een grondige herziening van de Europese richtlijn inzake transport met name een verbod op het vervoeren over lange afstanden van levend vee dat bedoeld is voor het slachthuis. "De Commissie zou een duidelijk onderscheid moeten maken tussen dieren bestemd voor de vleesindustrie en andere dieren. Dierentransporten doorheen heel Europa waarbij aan het einde van de rit de dieren toch geslacht worden, moeten absoluut worden verboden en dit niet alleen vanuit het perspectief van de beperking van de overdraagbaarheid van besmettelijke ziekten (mkz) maar vooral vanuit het perspectief van dierenwelzijn", aldus Maes.

Auteur:
Nelly Maes
Lid van het Europese Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Günther Dauwen
Telefoon: 02/284.71.87
Fax: 02/284.91.87
E-post: gdauwen@europarl.eu.int
Url: http://nellymaes.volksunie.be