Ministerie van Financien


Persberichtnr. 01/107


Den Haag

10 april 2001

BOS VERRUIMT KWIJTSCHELDINGSBELEID

KINDERKORTINGEN WORDEN NIET MEEGEREKEND BIJ KWIJTSCHELDINGSBELEID

Staatssecretaris Bos (Financiën) kondigt aan spoedig met een regeling te komen waardoor de kinderkorting en de aanvullende kinderkorting niet langer zullen worden betrokken bij het vaststellen van de betalingscapaciteit van degene die kwijtschelding vraagt.

Daartoe zal de staatssecretaris op korte termijn de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 (UR Iw. 1990) aanpassen zodat de kinderkorting en de aanvullende kinderkorting niet langer zullen worden betrokken bij het vaststellen van de betalingscapaciteit.

De kinderkorting en de aanvullende kinderkorting vertonen een dusdanige gelijkenis met de kinderbijslag dat zij net als kinderbijslag niet in mindering dienen te worden gebracht op de bijstand. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beraadt zich over een wijziging van de Abw waardoor de
jonggehandicaptenkorting evenmin in mindering wordt gebracht op de bijstand. Zodra die wijziging is gerealiseerd zal de UR Iw. 1990 in die zin worden gewijzigd dat ook de jonggehandicaptenkorting niet bij de berekening van de betalingscapaciteit van de belastingschuldige die kwijtschelding verzoekt wordt betrokken.