Gemeente Tilburg

05-04-2001

OK-scholen: voor steun in de rug of schouderklop

Convenant Onderwijskansen ondertekend

Op donderdag 5 april 2001 hebben de gemeente Tilburg en de Tilburgse schoolbesturen het Convenant Onderwijskansen ondertekend. In het convenant onderstrepen de Tilburgse scholen, schoolbesturen en gemeente Tilburg hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het welslagen van onderwijskansen voor Tilburg.

Onderwijskansenplan
Het Onderwijskansenplan voor Tilburg staat in de steigers. Op 14 februari jl. hebben de schoolbesturen in het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) groen licht gegeven voor het plan van aanpak, dat het college van burgemeester en wethouders vervolgens op 12 maart 2001 heeft vastgesteld.
Het onderwijskansenbeleid richt zich op scholen die een groot aantal leerlingen hebben met een minder goede uitgangspositie. In Tilburg zijn dit 'voorrangsscholen' uit het Gemeentelijk Onderwijsachterstandenplan (GOA). Uit een quick-scan die de Onderwijsinspectie momenteel uitvoert op deze scholen in Tilburg blijkt dat de scholen het goed doen. Zij kiezen de goede aanpak in de begeleiding van het grote aantal kinderen op hun school met een minder goede uitgangspositie. Het Onderwijskansenplan in Tilburg wordt dan ook opgevat als het intensiveren van het bestaand lokaal beleid in een scala van maatregelen voor taal, voor- en vroegschoolse educatie, zorgverbreding, coaching, bijscholing en sociaal-emotionele ontwikkeling. Door het bestaande beleid te verdiepen en aan te vullen kan de school met maatwerk gerichter werken aan het bestrijden van achterstanden. Het gaat dan om scholen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken en met wat extra aandacht en ondersteuning een flinke stap vooruit kunnen zetten in de resultaten van leerlingen en in de schoolontwikkeling. Daarnaast gaat het ook om scholen die, ondanks de wat slechtere uitgangspositie, heel goede resultaten behalen en een schouderklopje verdienen. Verder wordt gekeken hoe voorbeelden van Tilburgse 'good practice' verbreed kunnen worden.

OK-scholen
Scholen in het primair onderwijs met 50% of meer achterstandsleerlingen komen in aanmerking om als zogenaamde OK-school te worden aangewezen. Bij het bepalen van de definitieve keuze is ook het definitieve resultaat van belang in het voornoemde onderzoek van de Inspecteur. Aan de schoolbesturen wordt gevraagd om scholen voor te dragen voor OK-school. Daarbij is van belang welke ambities de betrokken scholen waar willen maken als OK-school in een periode van 4 jaar. Aan de besturen wordt gevraagd om de voordrachten begin mei in te dienen. Op basis van de voordrachten van de besturen zal de gemeente een keuze maken. De gemeente wil in haar keuze een schouderklop en steun in de rug kunnen geven en wil een samenstel van OK-scholen hebben met uiteenlopende ambities. Zo wordt het mogelijk om goede voorbeelden binnen Tilburg uit te dragen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk een voordracht te doen aan staatssecretaris Adelmund. Het streven is erop gericht om in augustus 2001, bij het begin van het nieuwe schooljaar, van start te gaan op de dan definitief aangewezen OK-scholen.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Met de ondertekening van het Convenant Onderwijskansen is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van scholen, schoolbesturen en gemeente voor het welslagen van onderwijskansen in Tilburg onderstreept. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid kwam eerder al naar voren tijdens verkennende gesprekken over het Onderwijskansenplan tussen ambtenaren van de gemeente Tilburg en schoolbesturen, bovenschoolse managers en directeuren. Er heerst enthousiasme om de kansen te grijpen.