Erasmus Universiteit Rotterdam

11 april 2001

Migranten betrokken bij onderzoek ziekenhuiszorg

In de maanden april en mei krijgen allochtone patiënten in de ziekenhuizen in de regio Rijnmond het verzoek mee te werken aan een onderzoek naar de patiëntvriendelijkheid. De regionale ziekenhuizen willen graag weten wat de allochtone patiënten belangrijk vinden tijdens het behandelingsproces: vanaf het polikliniekbezoek tot en met de opname. Het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam is met de uitvoering van het onderzoek belast. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen en de Consumentenbond.

De onderzoekers voeren in de maanden april en mei 17 groepsdiscussies met de allochtone patiënten van de ziekenhuizen. Voor de discussies komen Antillianen, Arubanen, Surinamers van Creoolse en Hindoestaanse afkomst, alsmede Kaapverdianen in aparte groepen bijeen. Er zijn tevens aparte groepen voor Turkse vrouwen en mannen en Marokkaanse vrouwen en mannen. Tijdens de bijeenkomsten praten de deelnemers in de eigen taal over wat ze belangrijk vinden aan de zorgverlening in een ziekenhuis. Er komen afzonderlijke groepsdiscussies voor patiënten die op de polikliniek zijn geweest en voor patiënten die zijn opgenomen in een ziekenhuis.

Het onderzoek in de regio Rijnmond vindt plaats in het kader van een ziekenhuisvergelijking door de Consumentenbond onder 40 ziekenhuizen verspreid over Nederland. Het migrantenonderzoek is uitsluitend in de regio Rijnmond.

Noot voor de pers:
Voor verdere informatie: mw. drs. Gea van der Woerdt-Veeloo Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg, tel (010) 408 87 21 e-mail vanderwoerdt@bmg.eur.nl