DE VLINDERSTICHTING

Vlinderstichting registreert anderhalfmiljoenste waarneming

Vlinderstichting registreert anderhalfmiljoenste waarneming

Op 4 april bereikte De Vlinderstichting een mijlpaal in haar bestaan: de anderhalfmiljoenste vlinderwaarneming werd aan het databestand toegevoegd. Twaalf zwartspriet-dikkopjes die op 19 juli 2000 werden gezien door een medewerker van de Vlinder- en Libellenwerkgroep Zeeland in Poppendamme (Zeeland) zorgden voor dit heuglijke feit.

De Vlinderstichting beheert het grootste landelijke bestand met vlindergegevens. Vrijwilligers leveren jaarlijks meer dan 80.000 waarnemingen van dagvlinders en nachtvlinders. Het bestand omvat meer dan een miljoen waarnemingen van dagvlinders en bijna 500.000 records van nachtvlinders. De oudste waarneming dateert uit 1751: een atlanta in hartje Amsterdam. Deze waarneming is door de negentiende-eeuwse vlinderonderzoeker H.W. de Graaf vermeld in één van zijn geschriften. De anderhalfmiljoenste waarneming was dus op 19 juli 2000: twaalf zwartsprietdikkopjes in Poppendamme in Zeeland.

De waarnemingen worden in hoofdzaak verzameld door vrijwilligers. De Vlinderstichting heeft ruim 1500 actieve vlinderaars, die ten dele in de 40 regionale werkgroepen verenigd zijn. Deze vrijwilligers zijn vaak al vele jaren actief en zij verzamelen de basiskennis waarop het Nederlandse natuurbeleid en natuurbeheer is gebaseerd. De kennis van de verspreiding en het voorkomen van vlinders, planten en andere dieren is noodzakelijk voor allerlei aspecten in de ruimtelijke ordening. Uitbreiding van steden, tracering van wegen en dergelijke, zijn voorbeelden van ontwikkelingen waarbij een zorgvuldige afweging nodig is en waarbij deze waarnemingen gebruikt worden.

De Vlinderstichting verstrekt uit het waarnemingenbestand regelmatig verspreidingsgegevens aan overheid, natuurbeheerders en vlinderwerkgroepen om er voor te zorgen dat de vlinderstand behouden en waar mogelijk verbeterd wordt. Om het draagvlak hiervoor te versterken publiceert De Vlinderstichting onder andere samen met de vlinderwerkgroepen verspreidingsatlassen. Zo zijn recent twee regionale atlassen verschenen. Een van deze boeken beschrijft de vlinderbevolking van Friesland en de andere die van Limburg. Dit laatste boek heeft de waarnemer van de anderhalfmiljoenste waarneming overigens cadeau gekregen. Verder staat de Zeeuwse vlinderatlas in de steigers en in 2003 zal, na ruim tien jaar intensief waarnemingen verzamelen, de tweede landelijke vlinderatlas verschijnen. Zonder de vrijwilligers die al deze waarnemingen doen zou dat niet mogelijk zijn!


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-