Gemeente Weert

10 april 2001
Resultaten FNV-onderzoek onder 209 gemeenten
WEERT MEEST MAXIMAAL SOCIALE GEMEENTE VAN NEDERLAND

Uit een onderzoek van de FNV naar de mate waarin gemeenten inwoners met een minimum-inkomen begeleiden, is de gemeente Weert als eerste geëindigd. De FNV verrichtte het onderzoek onder 209 Nederlandse gemeenten. De onderzoeksresultaten, neergelegd in een rapport getiteld Gemeente Wees Minimaal Sociaal, zijn vandaag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de raadzaal van het stadhuis in Weert.

De FNV verricht het onderzoek jaarlijks. De Federatie houdt daarbij het beleid van gemeenten tegen het licht door dat te toetsen aan een aantal basisvoorwaarden. Vervolgens wordt in kaart gebracht waar de verschillen zitten. Ook wordt zichtbaar welke ontwikkelingen zich landelijk voordoen. Het onderzoek is geen doel op zich, maar een instrument om de kwaliteit van het gemeentelijk minimabeleid te verbeteren, laat de FNV weten.

De heer Aloys Heijmans, wethouder sociale zaken van Weert, is zeer in zijn nopjes met de door de FNV verleende kwalificatie. Het is een erkenning voor de inspanningen die we ons als gemeente al jaren getroosten om de op een bestaansminimum verkerende inwoners de helpende hand te bieden. In ons beleid gaat werk boven inkomen. Dat wil zeggen: we proberen mensen eerst aan werk te helpen. Komen ze desondanks qua inkomen op het bestaansminimum te leven, dan zijn wij altijd bereid ze een handreiking te doen, aldus wethouder Heijmans.