Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 11 april 2001

... B & W-nieuws week 15

Ruimte, Wonen en Economie
Het college neemt kennis van de diverse rapporten over de Parkeermonitor Hoofddorp-centrum. De Parkeermonitor richt zich op de verkeerskundige, economische en omgevings-effecten van het parkeerbeleid in en rond Hoofddorp-centrum. De Monitor bestaat uit vijf onderzoeken (consumentenonderzoek, ondernemersenquête, parkeeronderzoek, parkeermotievenonderzoek en een bewonersonderzoek). Het parkeeronderzoek (najaar 2000) wijst uit dat het aantal parkeerders en de parkeerduur op de parkeerterreinen rond het Raadhuis gedaald zijn na invoering van het parkeertarief.

Ook in de blauwe zones is de parkeerdruk sterk afgenomen. De parkeerdruk in het niet-gereguleerde gebied is toegenomen. De uitkomsten zijn overeenkomstig de verwachtingen van het vastgestelde parkeerbeleid. De voorbereidingen voor de Parkeermonitor voor het voorjaar 2001 zijn in gang gezet. De nota Parkeermonitor 2000 wordt ter kennisneming geagendeerd voor de raadscommissie Verkeer en Vervoer.

Het college neemt kennis van het rapport over de bevindingen en ervaringen van het Bedrijvencontactpunt (BCP) in het raadhuis. Uit het tweede jaarverslag kwamen de volgende zaken naar voren. Het totale aantal klanten is toegenomen van ca. 1500 in 1999 tot ca. 2500 in 2000, waarbij het aantal bezoekers flink is gestegen, van 20% in 1999 naar 40% in 2000. De rest van de klanten neemt telefonisch contact op met het BCP.

De meeste klanten zijn op zoek naar een lokatie/ bedrijfsruimte en startersinformatie. Meer dan de helft van de vragen wordt door het BCP zelf behandeld (mondelinge informatie en advies met documentatie). Voor de overige vragen word doorverwezen naar de dienst Openbare Werken, de dienst Ruimte, Wonen en Economie en de Kamer van Koophandel. 43% van de klanten zijn ondernemers uit midden en kleinbedrijf. Voor bedrijfsruimte is men met name geïnteresseerd in Hoofddorp centrum en Nieuw-Vennep Zuid.

Meer dan de helft van de klanten komt uit Haarlemmermeer, verder voornamelijk uit de Randstad. De meeste problemen of klachten hebben te maken met nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente (aanleg van wegen). Het rapport wordt ter kennis gebracht aan de commissie EZ en Grondbedrijf.
Welzijn, Onderwijs en Cultuur

Het college neemt kennis van het gemeentelijke voortgangsverslag Floriade 2002 en agendeert dit verslag ter informatie voor de raadscommissie Sport Recreatie en Floriade.

Het college besluit de taken die betrekking hebben op de 'groene' onderdelen van het voormalig programmabureau PUMMS onder te brengen bij de dienst die verantwoordelijk is voor het openluchtrecreatiebeleid, de dienst WOC. Het gaat hierbij om de realisering van ca. 450 ha voor recreatie, ecologie en landschap (groene carré's, geniedijk, de Groene As) en twee deelgebieden van het Strategisch Groen Project (ca. 230 ha), te weten Vijfhuizen en Zwanenburg. De voorstellen worden in het vervolg behandeld in de raadscommissie Sport, Recreatie en Floriade.

Het college gaat akkoord met het convenant onderwijskansen tussen Rijk en gemeente Haarlemmermeer. In het convenant staan afspraken over de bestrijding van onderwijsachterstanden in Haarlemmermeer. De inzet is gericht op intensieve ondersteuning van scholen met veel achterstandsleerlingen bij het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs en de prestaties van de leerlingen.

Het convenant heeft een looptijd van 4 jaar en eindigt op 31 juli 2005. Gelet op de criteria die het Rijk stelt betreft het convenant vooralsnog één school in de gemeente Haarlemmermeer. Voor 15 juni 2001 wordt een plan van aanpak onderwijskansen opgesteld en ter vaststelling aan het college voorgelegd. Het convenant wordt ter kennis gebracht aan de raadscommissie Onderwijs en Sociale Zaken. Openbare Werken

De Raad van State heeft gemeente Haarlemmermeer in het gelijk gesteld over de bouwvergunningplicht voor GSM-zendinstallaties. Naast de bouwvergunningplicht heeft de Raad van State het GSM-beleid van de gemeente op zaken als stedenbouwkundige aspecten, de ruimtelijke inpassing en het woongenot meegenomen in haar overwegingen. De gemeente is blij met de uitspraak en ziet dit als een bevestiging van haar al twee jaar geleden vastgestelde GSM-beleid.

Overigens heeft de provincie Noord-Holland onlangs het paraplu-bestemmingsplan van de gemeente goedgekeurd. Dit betekent dat de gemeente geen (vertragende) art.19 procedure meer hoeft te doorlopen voor het afgeven van bouwvergunningen voor zendinstallaties. Of de gemeente op korte termijn ook daadwerkelijk optreedt en de betreffende zendinstallaties verwijderd is nog niet duidelijk. Haarlemmermeer is met de operators in overleg op welke termijn alternatieve locaties beschikbaar zijn voor de zendinstallaties die moeten verdwijnen.

Het college neemt kennis van de uitvoeringsovereenkomsten en werkplannen van De Meerlanden voor het jaar 2001. De overeenkomsten gaan over voorschriften, kwaliteitseisen en taken m.b.t. de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval, het schoonhouden van wegen, straten en pleinen en gladheidsbestrijding, de ongediertebestrijding en verwijderen van dode dieren alsmede de markten. De uitvoeringsovereenkomsten 2001 ontvangt de raadscommissie Openbare Werken en Milieu ter kennisname.

Bestuursdienst
Het college stemt in met de nota waarin de wijzigingen in de procedure nieuw beleid VJN 2001 beschreven staan. Voor de voorstellen uit de Task Force Veiligheid, die betrekking hebben op de gemeentelijke beleidsdoelstelling "het nemen van maatregelen op het gebied van preventie en preparatie ter voorkoming van fysieke onveiligheid", wordt een apart traject ingezet naar de Meerjarenbeleidsbegroting 2002. Daarnaast zal het college reeds bij de behandeling van de voorjaarsnota zoveel mogelijk prioriteiten stellen binnen het aangeleverde nieuwe beleid. De nota wordt ter advisering voorgelegd aan de raadscommissie middelen.

Het college heeft de afvaardiging naar de herdenkingsbijeenkomsten in de kernen op 4 mei vastgesteld.

Het college stemt in met de rekening van het Amstelland-Meerlanden overleg voor het dienstjaar 1999 en met de begroting voor het dienstjaar 2001. Het overschot van euro 6,009.50 (fl. 13.243,25) van de rekening van 1999 wordt toegevoegd aan het egalisatiefonds (de reserve). De rekening van 1999 en de begroting voor 2001 worden ter kennis gebracht aan de commissie ABZ en de commissie Middelen.

Grondbedrijf
Het college stemt in met de optieverlening en de verkoop van een perceel bouwgrond (22.000 m²) op het bedrijvenpark Nieuw-Vennep zuid aan AAR Aircraft Component Services voor een prijs van euro 136.15 (fl. 300,00) per m² (totaal euro 2,994,949.40 (fl. 6.600.000,00) exclusief omzetbelasting en overdrachtskosten).

Het college besluit het advies van de commissie EZ en Grondbedrijf te volgen en de kosten van euro 45,378.00 (fl.100.000,-) voor het 'Plan van Aanpak financiële beheersstructuur grondexploitaties' binnen de huidige onderzoeksbudgetten te dekken. Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd.

Het college gaat akkoord met het voorstel om in het kader van de kavelruil HogeSnelheidsLijn Zuid een grondruil aan te gaan met de Staat. Na behandeling door de raadscommissie Economische Zaken en Grondbedrijf wordt dit voorstel aan de raad voorgelegd.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen