Ministerie van Defensie



Kamervragen en antwoorden


De verlenging aanwezigheid Nederlandse mariniers in Eritrea

11-04-2001

Antwoorden op de schriftelijke vragen Van het lid Van Bommel (SP) over verlenging aanwezigheid Nederlandse Mariniers in Eritrea (4 april 2001).

1. Kent u het artikel Nederlandse mariniers 3 maanden langer in Eritrea (Trivizier 4 april 2001).

Ja.

2. Is het juist dat Nederlandse eenheden die momenteel in Eritrea gestationeerd zijn, na afloop van de periode van 6 maanden afgelost zullen worden door Nederlandse troepen? Zo ja, op grond waarvan wordt overwogen de Nederlandse deelname aan Unmee langer te laten duren dan de afgesproken 6 maanden? Hoe verhoudt verlenging zich met aan de Kamer gedane toezeggingen met betrekking tot Nederlandse deelname aan Unmee?

Neen, de aanwezigheid van Nederlandse eenheden in Ethiopië en Eritrea wordt beëindigd op 11 juni a.s. De VN heeft wel een verzoek gedaan aan Nederland om, voor een nieuwe periode van zes maanden, vijf functies te vullen op het hoofdkwartier van Unmee. De Kamer zal hierover zo spoedig mogelijk nader worden geïnformeerd.

3. Bent u bereid op zo kort mogelijk termijn alle relevant gegevens met betrekking tot eventuele verlenging van de uitzendduur naar de Kamer te sturen?

Zie antwoord op vraag 2.