Persbericht 19, 11 april 2001
Daling in vleesconsumptie blijft beperkt
Ondanks alle publiciteit rond de BSE-problematiek en ondanks een vrij
forse prijsstijging van 7% is de huishoudelijke vleesconsumptie de
eerste maanden van dit jaar nog behoorlijk op peil gebleven. Uit
cijfers van het marktonderzoek-bureau GfK (dat de daadwerkelijke
vleesconsumptie bij 4400 Nederlandse huishoudens registreert), blijkt
dat tot en met februari de daling slechts 2% bedroeg.
Door de prijsstijgingen van vlees- en vleesproducten namen de
bestedingen aan vlees zelfs met 5% toe. Het aantal huishoudens, dat
vlees koopt, daalde alleen in de maand februari met één procentpunt
tot 92%. Bij vers rundvlees haakte in beide maanden slechts 2% van de
huishoudens af.
De aankoop van vers rundvlees daalde de eerste twee maanden van dit
jaar met respectievelijk 14 en 8%. Bij elkaar opgeteld kwam de daling
in deze periode uit op 11% bij een prijsstijging van 6%. Het stabiele
beeld bij gehakt en de forse stijging bij panklare producten en snacks
resulteert in een beperkte daling van 5% van de totale productgroep
rundvlees.
Vergeleken met andere EU-lidstaten, waar BSE geconstateerd is, is de
daling in Nederland derhalve zeer beperkt.
Flinke prijsstijgingen hebben aanleiding gegeven voor een
aankoopdaling bij vers varkensvlees en kip met respectievelijk 7 en
1%. De aankoop van kalkoen liet een herstel zien na de forse dip van
vorig jaar.