Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 19, 11 april 2001

Daling in vleesconsumptie blijft beperkt

Ondanks alle publiciteit rond de BSE-problematiek en ondanks een vrij forse prijsstijging van 7% is de huishoudelijke vleesconsumptie de eerste maanden van dit jaar nog behoorlijk op peil gebleven. Uit cijfers van het marktonderzoek-bureau GfK (dat de daadwerkelijke vleesconsumptie bij 4400 Nederlandse huishoudens registreert), blijkt dat tot en met februari de daling slechts 2% bedroeg.

Door de prijsstijgingen van vlees- en vleesproducten namen de bestedingen aan vlees zelfs met 5% toe. Het aantal huishoudens, dat vlees koopt, daalde alleen in de maand februari met één procentpunt tot 92%. Bij vers rundvlees haakte in beide maanden slechts 2% van de huishoudens af.

De aankoop van vers rundvlees daalde de eerste twee maanden van dit jaar met respectievelijk 14 en 8%. Bij elkaar opgeteld kwam de daling in deze periode uit op 11% bij een prijsstijging van 6%. Het stabiele beeld bij gehakt en de forse stijging bij panklare producten en snacks resulteert in een beperkte daling van 5% van de totale productgroep rundvlees.

Vergeleken met andere EU-lidstaten, waar BSE geconstateerd is, is de daling in Nederland derhalve zeer beperkt.

Flinke prijsstijgingen hebben aanleiding gegeven voor een aankoopdaling bij vers varkensvlees en kip met respectievelijk 7 en
1%. De aankoop van kalkoen liet een herstel zien na de forse dip van vorig jaar.