GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 11 april 2001 15:45

Het afwijzen van een sollicitant wegens het dragen van een hoofddoek.

(11 april 2001)

Kamervraag

Vragen van het lid Halsema aan de minister van Justitie over de afwijzing van een sollicitant door de rechtbank Zwolle wegens het dragen van een hoofddoek.

1. Is het juist dat de sollicitatie van mevrouw Kabaktepe bij de rechtbank Zwolle tot een afwijzing heeft geleid omdat zij te kennen gaf haar hoofddoek ook te willen dragen bij de rechtszittingen waar zij als griffier aanwezig zou zijn?

2. Is het juist dat hierover overleg is gepleegd met het ministerie van justitie? Zo ja, welk advies heeft het ministerie hierin gegeven?

3. Wat vindt u van de overweging dat met het dragen van een hoofddoek de onafhankelijkheid van de rechter in gedrang zou komen? Staat dit uitgangspunt niet op gespannen voet met het beginsel van gelijke behandeling?

4. Welke regels hanteert u bij het dragen van hoofddoeken door uw ambtenaren, in het bijzonder bij publieke aangelegenheden zoals rechtszittingen?

5. Bent u bereid, indien nodig, uw beleid zodanig aan te passen aan het beginsel van gelijke behandeling dat het dragen van een hoofddoek nergens wordt tegengeworpen aan sollicitanten?