GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 11 april 2001 16:30

De bevoegdheid van COA om te beslissen over de (beëindiging van de) opvang

(11 april 2001)

Kamervraag

Vragen van het lid Rabbae (GroenLinks) aan de staatssecretaris van justitie

1. Bent u op de hoogte van de uitspraak van 13 maart van de arrondissementsrechtbank te Amsterdam, waarin is bepaald dat de Rva 1997 onverbindend is? Wat is uw reactie hierop?

2. Deelt u mijn mening dat met de onverbindendheid van de Rva 1997 het COA op grond van de wet COA een zelfstandige bevoegdheid heeft om te beslissen over de (beëindiging van de) opvang?

3. Is met de onverkort geldende zelfstandige toetsingsbevoegdheid van het COA niet ook stappenplan 2000, waarin wordt uitgegaan van beëindiging van rechtswege, ongeldig geworden? Welke consequenties heeft bovengenoemde uitspraak voor het stappenplan 1999?

4. Op welke wijze gaat u deze uit de uitspraak voortvloeiende zelfstandige toetsingsbevoegdheid voor het COA vorm geven?

5. Bent u het met mij eens dat deze uitspraak blootlegt dat er ook strijdigheid bestaat tussen de Wet COA en de vreemdelingenwet 2000, voor zover het gaat over de bevoegdheidsvraag met betrekking tot de opvang? Zo ja, welke consequenties trekt u uit deze strijdigheid?