Vereniging VNO-NCW

Persbericht
Afdeling Public Relations VNO-NCW

Adres/Address
'Malietoren'
Bezuidenhoutseweg 12
Den Haag
Telefoon/Phone
..-31 (0)70 349 01 67
Telefax/Fax
..-31(0)70 349 01 77
Postadres/Postal Address
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
E-mail
communicatie@vno-ncw.nl

Pensioenvoorstellen PvdA en D66 bedreigend, overbodig en duur

11 april 2001 - De pensioenvoorstellen van de fracties van PvdA en D66 inzake een duur wettelijk indexeringsrecht en een pseudo-pensioenplicht zijn een ernstige bedreiging voor de Nederlandse pensioenregelingen, die tot nu toe in onderhandelingsvrijheid tot stand komen. Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie op de voorstellen.

Het initiatief gaat staak haaks op het pensioenconvenant dat sociale partners hebben gesloten met het kabinet. Daar staat in dat er geen wetgeving komt die in strijd is met de doelstellingen van het convenant. Nota bene twee regeringsfracties doen hiertoe nu wel een poging.
VNO-NCW gaat er vanuit dat de voorstellen dan ook op fel verzet van het kabinet en de vakbeweging zullen stuiten.

Bovendien komen de plannen van PvdA en D66 nog geen maand voordat de SER komt met een - door de regering gevraagd - advies over de nieuwe Pensioenwet. In de voorbereiding van het advies praat de SER ook over de zaken die PvdA en D66 wettelijk willen regelen.

De voorstellen van de PvdA en D66 betekenen een ernstige aantasting van de onderhandelingsvrijheid van sociale partners in bedrijven en bedrijfstakken. Volgens VNO-NCW is in geval van wetgeving pensioen niet langer een arbeidsvoorwaarde meer. Pensioen wordt dan steeds meer een onderdeel van de wettelijk geregelde sociale zekerheid. Dat zal vergaande gevolgen hebben voor de bereidheid bij werkgevers om nog langer risicodragende pensioentoezeggingen te doen, zo verwacht VNO-NCW.

Het is overigens gebruikelijk dat pensioenen, naar de mate waarin dit mogelijk en verantwoord is, worden geïndexeerd. Een wettelijke regeling, die zo'n afweging niet langer mogelijk maakt, betekent aanzienlijk hogere pensioenkosten. VNO-NCW schat de kosten van de voorstellen van PvdA en D66 op honderden miljoenen guldens. Hogere pensioenkosten betekenen hogere arbeidskosten, met alle gevolgen van dien.