Partij van de Arbeid

Ministerie voor Consumentenzaken, Voedselveiligheid en Landbouw nodig, hef huidige Ministerie van LNV op

Brussel, 11 april 2001

Max van den Berg, leider van de Nederlandse PES-Eurodelegatie heeft de opheffing van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij bepleit. Hiervoor in de plaats zou, naar voorbeeld van onze oosterburen een "Ministerie voor Consumentenzaken, Voedselveiligheid en Landbouw moeten komen". Deze heroriëntering sluit aan bij de noodzaak voor een hervorming van het Europees landbouwbeleid. "Er moet veel meer nadruk komen te liggen op de kwaliteit van de landbouwproductie en minder nadruk op de kwantiteit", aldus van den Berg

Van den Berg deed zijn oproep tijdens de landelijke dag van de Evert Vermeer stichting in Utrecht, waar hij met Ad Melkert, PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, het debat aanging over de relatie van de Europese Unie met de landen in Afrika. Het Europees landbouwbeleid vormt al jaren een heikel punt in de Europese verhoudingen met de ontwikkelingslanden door zijn negatieve impact op de boeren aldaar. Europese landbouwproducten die met exportsubsidies worden afgezet op de lokale markten in ontwikkelingslanden, verdrijven de vaak duurdere producten van de lokale boeren van de markt.
Maar ook in Europa zelf wordt de roep om hervormingen steeds groter. De BSE-crisis, de dioxinekippen en de recente uitbraak van MKZ maken de schaduwzijde van het Europees landbouwbeleid aan een groot publiek duidelijk.
Het huidige Europese landbouwbeleid kan een aantal serieuze maatschappelijke vragen onvoldoende oplossen. Voedselveiligheid, de milieuproblemen die voortvloeien uit de landbouw, de enorme kostenstijging die zal plaatsvinden als gevolg van de toetreding van de kandidaat-lidstaten zijn slechts een paar kwesties die op het moment spelen.
Max van den Berg pleit dan ook voor een verschuiving van productsubsidies naar inkomensondersteuning en
plattelandsontwikkeling. Daarmee kan publiek geld worden gebruikt om die boeren te ondersteunen die een publieke taak zoals natuurbeheer uitvoeren en wordt niet langer die boer beloont die zoveel mogelijk produceert.
"De opheffing van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij past in deze filosofie, aldus van den Berg. "Het zal leiden tot een heroriëntatie van het landbouwbeleid in Nederland, waarin niet langer de boer en zijn productiecapaciteit, maar de consument centraal zal worden gesteld".
Ad Melkert gaf tijdens het debat aan dat hij in het kader van het nieuwe verkiezingsprogramma voor de PvdA dit voorstel zeker te moeite van bestudering waard te vinden, zeker in de bredere aanpak de inrichting van de rijksdienst.