Stadsdebat in Nijmegen: fopspeendemocratie?

Tijdens een gemeentelijke discussiebijeenkomst hebben de 'look-a-like' wethouders Bruls en Depla fopspenen uitgedeeld. Voor het College van Burgemeester en Wethouders lijkt dit zogenaamde stadsdebat bedoeld als zoethoudertje voor de Nijmeegse burger. Wanneer het om belangrijke zaken moet diezelfde burger van deze regenten zijn mond houden.

Het Nijmeegs College wil géén referendum houden over het Multimodaal Transportcentrum. Dit MTC is een vijfhonderd hectare groot bedrijventerrein, gerelateerd aan de Betuwelijn en deels gelegen op Nijmeegs grondgebied. Dit grootschalige project maakt van de omgeving een transportregio. De leefbaarheid, open ruimte en relatieve rust in onze streek worden er mee aangetast. Een democratisch stadsbestuur hoort het belangrijk te vinden wat de mening van de burgers is over zo'n ingrijpend project.

Dit maakt duidelijk dat het stadsdebat een vrijblijvend project is. Een debat wordt pas echt belangrijk als er iets te beslissen valt. Met een referendum neemt die invloed van de bevolking toe. De referendumverordening van Nijmegen moet daarom serieus worden genomen. Het is absurd dat het College vindt dat over een belangrijk onderwerp als het MTC burgers niet hun mening mogen geven middels een referendum. De belofte dat door dit 'stadsdebat' burgers wel mee mogen beslissen over de toekomst blijkt een fopspeen te zijn.

Oordeel van Nijmegenaren over instrumenten van bestuurlijke vernieuwing

Openbare discussiebijeenkomst 46% vindt dit een goed idee Lokaal referendum 74% vindt dit een goed idee

Bron: Depla, P., en M.H. Leijenaar, Lokale democratie en bestuurlijke vernieuwing in Nijmegen, Uitgeverij Eburon, Delft 1991 (pagina 99).

Het College heeft veel energie gestoken in een stadsdebat. Tegelijkertijd wordt de burger op een oneerlijke manier in de steek gelaten. Het College blijkt achteraf haar eigen spelregels te maken om nu een, schijnbaar door haar gevreesd, referendum af te wijzen. Zo willen deze moderne regenten de geldige verzoeken aan de gemeenteraad om een referendum over het MTC te organiseren van tafel vegen. Deze verzoeken zijn ingediend door 2500 Nijmegenaren die (nog) hun vertrouwen in het stadsbestuur hadden gesteld. Anders dan het College beweert staat de door de gemeenteraad aangenomen referendumverordening het houden van een referendum over de Nijmeegse ondersteuning van het MTC gewoon toe. Over het MTC zijn immers nog géén onherroepelijke besluiten genomen. Het vereiste bestemmingsplan is zelfs nog niet door de gemeenteraad vastgesteld!
Het is aan de gemeenteraad van Nijmegen om op 11 april het College te corrigeren en te besluiten tot het houden van een referendum over het MTC.

HET NIJMEEGSE REFERENDUM OVER HET MTC MOET DOORGAAN!

Nijmeegs referendumplatform tegen het MTC
p/a Daalseweg 30, 6521 GM Nijmegen
tel/fax 024 3237544, e-mail mtc.nee@gmx.net
internet www.milieudefensie.net/mtc