ROCHE DIAGNOSTICS NEDERLAND BV

Dr. Smithuis ontvangt prof. dr. Borstprijs

Utrecht, april 2001

PERSBERICHT

De prestigieuze prof. dr. Borstprijs wordt voor 2001 toegekend aan dr. L.O.M.J. Smithuis, klinisch chemicus, woonachtig te Helmond. De prijs (een oorkonde en een geldbedrag van F10.000,-) wordt op 11 april a.s. in Lunteren door de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie uitgereikt en is beschikbaar gesteld door Roche Diagnostics Nederland BV te Almere. De prof. dr. J.G.G. Borstprijs werd in 1992 ingesteld en is bestemd voor hen die bijzonder hebben bijgedragen aan het verbeteren van de communicatie tussen arts en klinisch chemicus.

Dr. Smithuis heeft een aantal jaren terug het initiatief genomen om een veelvoorkomende wijze van werken van de huisarts, het zogenaamde probleem georiënteerd denken, te vertalen in een probleem georiënteerd aanvraagformulier voor diagnostisch laboratoriumonderzoek.
Door deze werkwijze is het voor de huisarts mogelijk gebleken doelmatiger om te gaan met de aanvragen voor laboratoriumonderzoek waardoor de klinisch chemicus beter in staat wordt gesteld gericht antwoord op de onderzoeksvraag te geven.
In de jaren '80 en '90 was het gebruikelijk dat iedere huisarts zijn eigen rijtje testen aanvroeg, welke hij / zij veelal had overgenomen van zijn opleiding of op basis van praktijkervaring en / of intuïtie had vastgesteld . Dit rijtje was niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Smithuis en de huisartsen rond het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond hebben als eersten begin jaren '90 een probleem georiënteerd huisartsenformulier ontworpen. Op het formulier stond vermeld welke testen er werden aanbevolen bij welk probleem. Deze testen waren gebaseerd op wat er bekend was in de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap, de zogenaamde standaarden en alsmede andere bronnen. Smithuis heeft hierover gepubliceerd en tevens het initiatief genomen om datgene wat in Helmond goed was, te verbreden voor alle huisartsen en laboratoria in Nederland.
Dit heeft geleid tot een aanbeveling voor een landelijk uniform aanvraagformulier voor laboratoriumonderzoek t.b.v. huisartsen. Daarbij heeft een commissie van verschillende beroepsverenigingen (huisartsen en klinisch chemici) een onderbouwing gemaakt die voor een belangrijk gedeelte van de hand van Smithuis kwam. De meest recente versie van het probleem georiënteerd aanvraagformulier is eind 2000 gepubliceerd in een special van het Nederlands Tijdschrift voor Klinische Chemie en verspreid onder alle huisartsen en klinisch chemici in Nederland. Hiermee is de verwachting gerechtvaardigd dat op korte termijn het formulier landelijk geimplementeerd zal worden.

Door de activiteiten van dr. Smithuis is de kwaliteit van laboratoriumonderzoek voor de huisartsen aantoonbaar verbeterd.

Voor informatie:
Dr. J.D.E. van Suijlen, klinisch chemicus
lid bestuur Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC) tel 055 5811816
e-mail j.van.suijlen@gelre.nl

10 apr 01 17:35