European Commission

P/01/74

Brussel, 11 april 2001
7838/01 (Presse 146)
P 74/01
(OR. fr, en, sv)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende het IGAD-vredesproces

De Europese Unie heeft het IGAD-vredesinitiatief consequent gesteund, maar ook haar zorg geuit over het gebrek aan vooruitgang dat in dezen tot nog toe is geboekt.

De Europese Unie neemt daarom met grote belangstelling nota van het bezoek dat president Daniel Arap Moi op 29-30 maart 2001 aan Khartoem heeft gebracht om het vredesproces in Sudan onder auspiciën van de IGAD nieuw leven in te blazen en verder op weg te helpen.

De Europese Unie is verheugd over het akkoord tussen Kenia en Sudan betreffende de organisatie van een topontmoeting van het IGAD-comité voor Sudan, en doet een beroep op Kenia, in zijn hoedanigheid van voorzitter van het IGAD-comité, om deze top ten spoedigste bijeen te roepen.

Actieve betrokkenheid op hoog politiek niveau van de IGAD is van cruciaal belang om het einde van de oorlog daadwerkelijk dichterbij te brengen. Belangrijker nog is echter de politieke vastberadenheid van zowel de regering van Sudan als de SPLM/A om een vreedzame oplossing voor het conflict te vinden. De Europese Unie doet daarom een beroep op de partijen om niet te versagen in hun onderhandelingen om een rechtvaardige, duurzame politieke oplossing van het conflict in Sudan tot stand te brengen, en beschouwt het bevorderen van een integraal staakt-het-vuren, dat daadwerkelijk wordt gecontroleerd door waarnemers en dat door beide partijen wordt aanvaard, als een dringende aangelegenheid in de context van het lopende IGAD-onderhandelingsproces.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaringen aan.