Partij van de Arbeid

Jose Smits over claimbeoordeling WAO 11 april 2001

"Hoogervorst laat de boel uit handen glippen. Hij slaagt er niet in de groei van WAO-aanvragers in te dammen. De oorzaak is grotendeels te vinden in het ontbreken van gericht reïntegratiebeleid in het eerste ziektejaar." Aldus verwoordde PvdA-kamerlid José Smits op 11 april tijdens een algemeen overleg over de claimbeoordeling WAO haar kritiek op het beleid van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het eerste ziektejaar zijn uitvoeringsinstellingen op afstand geplaatst en moeten werkgevers en arbodiensten zorgen voor snelle reïntegratie van langdurig zieken. "Dat lukt dus niet", moest Smits constateren. ,,Werkgevers en arbodiensten maken die verantwoordelijkheid niet waar. Doordat uitvoeringsinstellingen het eerste ziektejaar niets mogen doen kunnen ze als ze eenmaal in actie mogen komen de stroom niet meer aan." Waarna het PvdA-kamerlid een aantal zaken uit de praktijk van alledag opsomde dat een effectieve reïntegratie van WAO'ers in de weg staat:

,,Er zijn te veel keuringen zonder dat daarbij een arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld. Wat de aanpak van de uitvoeringsinstellingen betreft: die is te weinig individueel gericht. Daarnaast is er te weinig aandacht van de werkgevers dat de werkdruk vaak te hoog is en dat de inschakeling van ex-WAO'ers kan helpen om de druk van de ketel af te halen. Werknemers hebben in de huidige situatie te weinig mogelijkheden om zelf initiatieven te nemen. Als dat beter is geregeld kunnen ook sancties worden toegepast wanneer werknemers zich onttrekken aan reïntegratie."

Volgens Smits kan het aantal WAO-aanvragen verminderen als er eerst een toets is of de werkgever aan een langdurig zieke werknemer passend werk heeft aangeboden. "Deze invalshoek dwingt uitvoeringsinstellingen om altijd een arbeidsdeskundige in te schakelen."