AND

PERSBERICHT

In zijn hoedanigheid van bewindvoerder van AND International Publishers N.V. ( en AND International Publishers Plc. en AND Holding B.V.) maakt Mr J.G. Princen het volgende bekend.

Herstructurering voltooid

De herstructurering van de activiteiten van de AND Groep is inmiddels vrijwel voltooid. In Nederland zijn alle activiteiten op het gebied van sales, product management en verdere softwareontwikkeling samengebracht in de dochtervennootschap die na een naamswijziging AND Products B.V. zal gaan heten. Bij deze vennootschap zijn 16 mensen in dienst getreden. Alle klanten van AND zullen hierover in de loop van volgende week worden bericht.

De "flight" activiteiten welke in Ierland worden uitgevoerd, zullen op korte termijn nog worden verkocht. Hierdoor zal een besparing worden gerealiseerd doordat de loonkosten van circa 20 werknemers niet langer meer op AND drukken. De gehele herstructurering is in nauw overleg met Roosland Beheer B.V. tot stand gekomen. Al met al is een opzet tot stand gekomen die vanaf nu winstgevend zou moeten kunnen zijn.

Roosland Beheer B.V. heeft vanaf 4 april jl. ook de volledige voorfinanciering van de bedrijfsactiviteiten van AND voor haar rekening genomen. Deze voorfinanciering is nodig gezien het feit dat het nog zeker circa tien weken zal duren voordat de surseance van betaling voor AND International Publishers N.V. zal kunnen worden opgeheven.

Aanbieden akkoord aan crediteuren

Zoals eerder aangekondigd, zal de aandeelhouders van AND International Publishers N.V. gevraagd worden in te stemmen met een afstempeling van de nominale waarde van het aandelenkapitaal en vervolgens de uitbreiding van het maatschappelijk kapitaal in verband met de beoogde conversie van de achtergestelde obligatielening van NLG 50.000.000,--. Deze voorstellen liggen voor op de inmiddels uitgeschreven Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders op vrijdag 20 april 2001 in Rotterdam. Aandeelhouders die de aandeelhoudersvergadering wensen bij te wonen, dienen zich zo snel mogelijk te melden bij de vennootschap. Zie daartoe de oproep van 5 april 2001, welke geplaatst is in NRC Handelsblad en het Financieele Dagblad.

De statutenwijzigingen kunnen worden doorgevoerd indien meer dan 50% van de aanwezige aandeelhouders vóór de voorstellen zullen stemmen.

Vervolgens zal er op 15 mei 2001 een crediteurenvergadering plaatsvinden bij AND International Publishers N.V., AND International Publishers Plc. en AND Holding B.V., waarbij de crediteuren van deze vennootschappen gevraagd zal worden om in te stemmen met het definitief verlenen van surseance van betaling aan deze AND vennootschappen. Dit betekent dat circa 225 handelscrediteuren alsmede een onbekend aantal houders van de achtergestelde converteerbare obligaties hiermee zullen moeten instemmen. Op grond van de wet wordt de surseance definitief verleend tenzij meer dan 1/3 van de crediteuren vertegenwoordigende meer dan 1/4 van het bedrag van de totale schuld zich hiertegen uitspreken. De crediteuren zullen hierover nog nader schriftelijk worden bericht.

Indien op 15 mei 2001 de surseance definitief wordt verlengd (en daartegen geen hoger beroep wordt ingesteld), zal AND International Publishers N.V. in de gelegenheid zijn om een ontwerp-akkoord aan de crediteuren van AND International Publishers N.V. voor te leggen. Dit ontwerp-akkoord zal naar alle waarschijnlijkheid inhouden, dat de handelscrediteuren volledige betaling in contanten kan worden aangeboden en dat de houders van de achtergestelde obligaties zal worden verzocht in te stemmen met de conversie in aandelen. Roosland Beheer B.V. is bereid gevonden om bij instemming van de crediteuren met het akkoord (en homologatie van het akkoord), de daarvoor benodigde middelen te financieren. Bij het voorstel tot conversie zal worden uitgegaan van een waarde van 1 aandeel AND International Publishers N.V. van NLG 0,10 (ongeacht de alsdan geldende beurskoers) waarbij de aandelen een nominale waarde hebben van EUR 0,01. Bij deze conversiekoers ontvangt men voor één obligatie van nominaal f 1.000,-- dus tienduizend aandelen van nominaal EUR 0,01.

Na de statutenwijzigingen en volledige conversie van alle converteerbare obligaties beschikt AND International Publishers N.V. over een gestort kapitaal van EUR 5.261.900,--.

Indien het ontwerp akkoord rond 24 mei 2001 bij de Rechtbank zal kunnen worden gedeponeerd, zal de behandeling daarvan naar verwachting eerst rond 12 juni 2001 kunnen plaatsvinden. Bij deze (tweede) vergadering van schuldeisers dient tenminste 2/3 van het aantal crediteuren die tenminste 3/4 van het totale bedrag van de vorderingen op AND International Publishers N.V. vertegenwoordigen vóór het akkoord te stemmen wil Roosland Beheer B.V. de noodzakelijke financiële middelen ter beschikking stellen. Indien deze percentages worden gehaald geldt het akkoord ook voor de niet verschenen crediteuren en de eventuele tegenstemmers.

Indien vervolgens binnen twee weken daarna het akkoord door de rechtbank zal worden gehomologeerd, zal de surseance van AND International Publishers N.V. worden opgeheven.

Commentaar Mr Princen

"We hebben een oplossing gevonden, die in de boekjes wel wordt beschreven, maar bij een beursfonds naar mijn weten in Nederland nog nooit is gelukt. Voor het wel slagen van het plan, zijn we zeer afhankelijk van de medewerking van de aandeelhouders en de obligatiehouders. Voor hen is dit veruit de beste route. Ik roep de aandeelhouders en straks de obligatiehouders dan ook dringend op om bij de vergaderingen te verschijnen dan wel de noodzakelijke volmachten te verstrekken. Slaagt het plan niet en komt het niet tot een akkoord, dan zal ik de gezonde delen van de groep moeten verkopen. In dat geval geldt dat bij een opbrengst van minder dan NLG 10.000.000,-- de obligatiehouders en aandeelhouders naar mijn verwachting helemaal niets zullen ontvangen. Ik ben nu zeven weken bezig en ook met de hulp van Atlantic Associates zijn we er niet in geslaagd om kopers voor delen van het bedrijf te vinden die dergelijke bedragen voor de onderneming over hebben. De markt voor IT-bedrijven is nu zeer slecht. Investeerders zijn er eigenlijk niet en concurrenten beschikken nu niet over voldoende liquide middelen. Aandeelhouders en obligatiehouders van AND kunnen dus beter aan het bedrijf verbonden blijven en wachten op betere tijden. Slaagt dit plan niet doordat te weinig aandeelhouders of straks obligatiehouders vóór het plan stemmen, dan hebben ze het wel aan zichzelf te wijten."

Publicaties op Internet

Het eerste verslag van bewindvoerder Mr J.G. Princen is volledig geactualiseerd nu op de website van AND, www.and.com, voor iedereen beschikbaar. Voorts zijn de stukken voor de buitengewone aandeelhoudersvergadering op de website geplaatst, alsmede de voorlopige cijfers over 2000.

Meer informatie

Daar het een complexe procedure is en AND voorts baat heeft bij zoveel mogelijk aandacht voor dit unieke plan, is het nu mogelijk om nadere informatie bij bewindvoerder Mr J.G. Princen op te vragen. Voorts is hij bereid om interviews te verstrekken.




Contactpersoon:
Ploum Lodder Princen OWA Advocaten en Notarissen
Mr J.G. Princen
telefoonnummer: 010-4406440
telefax: 010-4364400
mobiele telefoon: 06-22693336