Rechtbank Amsterdam



Vrijspraak voor drie verdachten in de Clickfondszaak
Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 11-04-2001

Arrondissementsrechtbank Amsterdam
11 april 2001

PERSBERICHT

De rechtbank heeft op 11 april 2001 vonnis gewezen in de strafzaken tegen drie medewerkers van het voormalige effectenkantoor Strating Effecten NV: F.N. A., D. du C. en D.H. V..


1Vrijspraak voor de valsheid in geschrift.
De rechtbank is van oordeel dat de tenaamstelling op de tripartiete overeenkomsten - gesloten tussen a) als cliënt de Zwitserse rekeninghouder Mississippi, met vermelding van een naam van een subrekening b) als commissionair Strating Effecten N.V. en c) als bank de Kas Associatie N.V. - de juridische werkelijkheid juist weergeeft. Rekeninghouder Mississippi beschikte over meer dan één rekening, die van elkaar werden onderscheiden door toevoeging van een verzonnen naam. Dat was niet de naam van de verdachte, die uiteindelijk gerechtigd was tot de tegoeden op die rekening. Dit maakt echter de vermelding van Mississippi met subaccount als rekeninghouder op zichzelf niet vals. De tenaamgestelde van die rekening en degene die bevoegd is daarvan gebruik te maken is niemand anders dan Mississippi, aldus de rechtbank.


2 Verjaring KIO
Het misdrijf van oplichting, dat betrekking heeft op de zogenaamde KIO-zaak en dat alleen aan Du C. telaste is gelegd, is verjaard.


3 Geen veroordeling voor deelname aan een criminele organisatie. De telastegelegde criminele organisatie zou zich hebben bezig gehouden met oplichting, heling en valsheid in geschrift. Waarop de heling precies doelt is volgens de rechtbank onvoldoende duidelijk en de dagvaarding is op dit punt nietig verklaard. De oplichting slaat kennelijk alleen op de KIO-zaak; omdat die oplichting als afzonderlijk telastegelegd feit is verjaard kan dit ook niet als onderdeel van de criminele organisatie worden telastegelegd en is dus de officier van justitie op dit onderdeel niet-ontvankelijk in zijn vervolging.
Met de valsheid in geschrift door de criminele organisatie wordt kennelijk alleen gedoeld op de valsheid van de tripartiete overeenkomst. Omdat die valsheid niet bewezen is kan de eventuele criminele organisatie ook daarop niet het oogmerk hebben gehad, aldus de rechtbank.


4 Rechtshulpverzoek
De rechtbank heeft het verzoek van de raadslieden om eventuele onregelmatigheden in het gedane rechtshulpverzoek aan Zwitserland te onderzoeken afgewezen omdat de verdachten daarbij geen belang hebben, nu die rechtshulp niet in hun strafzaken is gevraagd.

Meer informatie: afdeling voorlichting rechtbank, Mercedes Grootscholten:
020 5412608 of 06 5118 7654.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB0998
(Zie het originele bericht)