Tandberg Data en Imation
introduceren nieuwe SLR7-tape drive en cassettes


-
SLR7 biedt de beste prijs-prestatieverhouding in het 20 en 40GB tapedrive-marktsegment


-
geschikt voor servers in het MKB

Schiphol-Rijk, 11 april
2001 -- Tandberg Data ASA en Imation Corporation hebben onlangs twee nieuwe producten toegevoegd aan de populaire SLR (Scalable Linear Recording) lijn voor data-opslag op magnetische tape. Het zijn de Tandberg SLR7-tape drive en de bijbehorende data-cassettes. Met de SLR7-drive en -cassettes is een maximale opslagcapaciteit beschikbaar van 40GB bij een overdrachtssnelheid van 21,6Gb per uur (6Mb per seconde), als er van 2:1-datacompressie gebruik wordt gemaakt. Evenals bij de vorige generatie SLR-tape drives (SLR5) is de hoogte 5,25 inch, waardoor de drives makkelijk in te bouwen en te combineren zijn. De SLR7-drives zijn compatibel met de SLR5-drives en cassettes.

De prijs-prestatieverhouding is bij de SLR7 verder verbeterd. De introductie van de SLR7-drive en -cassette komt in een tijd dat bij kleine en middelgrote ondernemingen een toenemende behoefte is aan betrouwbare, uitbreidbare en breed inzetbare data-opslag.

Prestaties
De Tandberg SLR7-tape drives maken gebruik van een ingebouwde compressietechniek, die actief is voor de gegevens waar ze worden opgenomen in de 8MB grote buffer. Daardoor wordt belangrijke capaciteit vrijgehouden, de overdrachtssnelheid wordt verhoogd en de backup en hersteltijd tot een minimum bekort. De drives zijn aan te sluiten op een Ultra2 Wide SCSI- en op een LVD-bus. De prestaties en prijs van de Tandberg SLR7 maken dat de SLR-techniek hiermee de DDS-technologie voorbijstreeft.

Geschikt voor
VR2
Evenals de SLR40, de SLR60
en de SLR100 werkt de SLR7 tape drive met de
VR2®
(Variable Rate Randomizer) technologie, ontwikkeld door Overland Data Inc. De techniek maakt optimaal gebruik van het beschikbare magneetbandoppervlak door toepassing van het PRML-formaat. PRML staat voor Partial Response Maximum Likelihood en dit PRML-formaat verhoogt de standaardcapaciteit en de data-overdrachtsnelheid van de lineaire tapetechnologie significant, zonder dat aanpassingen in het ontwerp, of met betrekking tot tapeloop, of ten aanzien van de opnamekoppen of media nodig zijn.

Betrouwbaarheid
De nieuwe SLR7-tape drive van Tandberg Data is uitgerust met een tweekanaals- Thin Film Magneto Resistive (TF/MR)-kop, die twee sporen tegelijk beschrijft. Bovendien maakt de drive gebruik van technieken als data striping en ECC (Error Correction Code) blokken over de twee sporen, die de foutcorrectie en het dataherstel bij beschadigde tape verzorgen. De SLR7 biedt een Reed Solomon EEC-niveau 10. Samen met een MTBF (mean time between failure) van 300.000, betekent dit een bijzonder hoge betrouwbaarheid. Tandberg voegt daar een garantie van drie jaar aan toe, waarbij een snelle omruilservice vervanging van de hardware binnen twee werkdagen waarborgt. Deze service wordt verleend bij aankoop van de drives via het geautoriseerde Tandberg wederverkoop- en distributie-kanaal.

De SLR-techniek heeft met haar lineaire spooroptekening een grotere betrouwbaarheid dan de traditionele 'helical scan'-drive die met roterende koppen werkt. De band blijft bij de SLR-cassettes geheel in de cassette en wordt niet blootgesteld aan grote mechanische krachten en de daarbij optredende slijtage. De Imation SLR7-tapecassette is speciaal aangepast voor een duurzame registratie en geringe kosten.

Compatibiliteit en verschaalbaarheid
Het SLR-platform is speciaal ontwikkeld met het oog op toekomstige uitbreidingen met behoud van een hoge betrouwbaarheid. De bijna drie miljoen SLR-tape drive-gebruikers kunnen dan ook probleemloos overgaan naar de nieuwe SLR-tape drive: hun bestaande cassettes blijven gewoon bruikbaar. Nieuwe gebruikers zijn ervan verzekerd dat ook toekomstige generaties SLR-tape drives, bijvoorbeeld de SLR 60 (30/60 GB) en de SLR 100 (50/100 GB) voldoende ruimte bieden aan hun data-opslagbehoeften en doorvoersnelheden. Deze producten kunnen als enkelvoudige drives en als geïntegreerde automatische tape-robots worden geleverd.

Tandberg Data
Tandberg Data levert SLR- en DLT-tapedrives en data-opslagproducten aan de grootste IT-leveranciers ter wereld via een wereldwijd verkoopnetwerk. Het hoofdkantoor en productiefaciliteiten van Tandberg Data zijn gevestigd in Oslo (Noorwegen). Bovendien heeft de onderneming vestigingen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Singapore en Japan. In de Volksrepubliek China, India, Italië en Australië / Nieuw-Zeeland zijn vertegenwoordigingen van Tandberg. De onderneming is genoteerd aan de Effectenbeurs van Oslo en geniet wereldwijde bekendheid vanwege haar innovatieve oplossingen op het gebied van data-opslagtechnologie. Meer informatie is te vinden op de website:
www.tandberg.com.

Imation
Imation Corporation (NYSE: IMN) levert wereldwijd een reeks producten en diensten voor de beeld- en informatieverwerkende industrie. Imation is gespecialiseerd in uiteenlopende toepassingen voor beeldverwerking en data-opslag en is wereldmarktleider op het gebied van media voor gegevensopslag.

Enkele bekende producten van Imation zijn de Travan minicartridge, de 120MB SuperDisk diskette, Rainbow, DryView en Matchprint. De omzet van Imation uit normale bedrijfsvoering bedroeg in 2000 1,2 miljard dollar. In december 2000 had Imation wereldwijd 4300 mensen in dienst. Meer informatie biedt de bedrijfswebsite op
www.imation.com.

Meer informatie:
Imation International B.V.
Data Storage & Information Management Division Peter Klinckenberg
00 31 (20) 654 21 56
pjklinckenberg@imation.com

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
00 31 (20) 421 05 65
marije@l-dj.nl