KIT TROPENMUSEUM

Batik, Met was getekend

26 maart 2001

BATIK, MET WAS GETEKEND
200 JAAR TEXTIELKUNST UIT INDONESIE

Van 11 april t/m 14 oktober 2001 presenteert het KIT Tropenmuseum de tentoonstelling Batik, Met was getekend. In de tentoonstelling worden de bijzondere batiks in een verrassend verhaal getoond. Voor het eerst kan het publiek deze unieke collectie in deze omvang bewonderen. De batikcollectie van het KIT Tropenmuseum is één van de meest complete en best gedocumenteerde collecties ter wereld. De batiks worden wegens hun lichtgevoeligheid in een bijna geheel verduisterde Lichthal gepresenteerd, waardoor de doeken nog meer tot de verbeelding gaan spreken.

Batik, verhalende kleding
Batik is een versieringstechniek op textiel. Met een waspen of stempel wordt vloeibare was in patronen op een stuk textiel aangebracht. Bij onderdompeling in een verfbad hecht de verf zich op die plekken waar geen was werd aangebracht. Na enkele herhalingen van dit proces ontstaat een veelkleurige doek die als kleding kan worden gedragen. De batiktechniek is bekend in verschillende delen van de wereld. In het bijzonder op Java beheerst men de batiktechniek tot in de perfectie. De textielkunst heeft zich hier ontwikkeld tot een culturele kernactiviteit waarmee de verschillende etnische groeperingen zich van elkaar onderscheiden.
De oneindige diversiteit aan patronen en kleuren onthullen de culturele en sociale identiteit van de Javaanse, de Indo-chinese, de Indo-arabische en de Indo-europese bevolkingsgroepen. Zo weerspiegelen de Javaanse batikdoeken de geschiedenis van dit Indonesische eiland.
Batik blijft actueel, het vormt een bron van inspiratie voor hedendaagse modeontwerpers uit Indonesië zoals bijvoorbeeld Iwan Tirta en BINhouse. In de tentoonstelling is de batikkunst ook terug te vinden in de creaties van studenten van de Rietveld Academie in Amsterdam.

Batiktechniek, workshop in het KIT Tropenmuseum Ter gelegenheid van de tentoonstelling worden workshops batikken georganiseerd, waarin de grondbeginselen van de batiktechniek worden geleerd. De workshops beginnen op iedere zaterdag en zondag om 13.00 uur en duren anderhalf uur. De deelnemers gaan naar huis met een door henzelf ontworpen en gebatikte boekomslag, sjaal of tas. (Kosten f 12,50 p.p.; kinderen, vanaf 8 jaar, f 7,50).

Batikkaartspel voor de kinderen
Voor de jonge bezoekers van de tentoonstelling Batik, Met was getekend is door Orkamedia speciaal voor het KIT Tropenmuseum een prachtig batikkaartspel ontworpen. Aan de hand van batikkaarten gaan kinderen op zoek naar bijzondere figuren en speciale tekens op de batikdoeken. Zo ontdekken ze het batikgeheim! (Kosten fl 4,00 per spel).

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Drawn in Wax-200 years of Batik Art from Indonesia, waarin artikelen en 110 full colour foto's over de batikkunst zijn opgenomen.

Batik, Met was getekend is mede mogelijk gemaakt door de Stichting DOEN en de Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds.