Referendum Nieuws, 5 april 2001

++++ PERSBERICHT ++++

Historisch besluit over nieuwe referendumvorm: het volksinitiatief

RAAD NIJMEGEN MOET REFERENDA TOESTAAN

Op 11 april beslist de gemeenteraad van Nijmegen over toelating van de volksinitiatieven over de bouw van een Multimodaal Transport Centrum en over de aanleg van een kabeltram in Nijmegen. Het college van Nijmegen wil ze afwijzen. Het is de eerste keer in Nijmegen en in Nederland dat burgers zelf het onderwerp van een referendum kunnen bepalen en het is een zeer slecht signaal wanneer deze initiatieven worden afgewezen vanwege politieke onwil. Dat schrijft het landelijke Referendum Platform in een brief aan de Nijmeegse raad.

Een volksinitiatief is een stemming over door burgers aangedragen en geformuleerde onderwerpen. Nijmegen voerde deze vorm - onder de naam 'raaplegend referendum' in mei 2001 als eerste overheid in Nederland in. Inmiddels is de gemeente Oosterhout het Nijmeegse voorbeeld gevolgd. In de rest van Nederland mogen burgers alleen referenda aanvragen over al door de raad genomen, respectievelijk voorgenomen besluiten. De overheid houdt daarbij het monopolie op de politieke agenda.

De twee initiatieven zijn de eerste die in Nijmegen zijn opgestart en betreffen dus de eerste volksinitiatieven in de Nederlandse geschiedenis.

Het college van B&W wijst de initiatieven af met het argument dat omtrent het MTC - waarmee een jarenlang besluitvormingsproces gepaard gaat - reeds enkele besluiten genomen zijn en deze dan teruggedraaid moeten worden. Het Referendum Platform stelt echter vast dat het hierbij gaat om voorbereidende besluiten en dat het kernbesluit nog lange tijd op zich zal laten wachten. Omtrent de kabeltram zegt het college juist weer dat ze zich hier pas in de toekomst over wil buigen, en dan in het licht van de gehele Nijmeegse vervoersproblematiek. De essentie van het Nijmeegse 'raadplegende referendum ' is echter dat burgers initiatieven kunnen opstarten die losstaan van de agenda van de gemeente, stelt het Referendum Platform echter, en dus zijn deze argumenten niet relevant.

"Het is een slecht signaal wanneer, bij de eerste keer dat het volksinitiatief toegestaan wordt, de allereerste gevallen gelijk geblokkeerd worden door de zittende politici. Dit belooft de Nijmeegse burgers niet veel goeds voor de toekomst", zegt Arjen Nijeboer van het Referendum Platform.

++++ www.referendumplatform.nl ++++