Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Benschop discussieert over toekomst EU

Woensdag 11 april aanstaande discussieert staatssecretaris Benschop met buitenlandse prominente gasten over de toekomst van Europa, in Felix Meritis in Amsterdam. Deze openbare discussie vindt plaats in het kader van de EU-brede discussie over de toekomst van Europa. Daarbij gaat het onder meer om legitimiteit, democratie en transparantie van de Europese Unie. De Regering zal in mei een eerste standpunt daarover aan de Tweede Kamer sturen.

Benschop gaat in discussie met Larry Siedentop (de auteur van de bestseller democracy in Europe), de Britse EU-kenners Peter Ludlow (CEPS) en Charles Grant (CER), de Duitse oud-redacteur van Die Zeit Christoph Bertram, de Vlaamse Sophie Vanhoonacker (EIPA), EP-lid Jean Louis Bourlanges, de Poolse rector van het Europa College in Natolin Piotr Nowina-Konopka en de Deense EU-kenner Erik Holm.

Waarom een debat over de toekomst van Europa?
Directe aanleiding is de Europese top van Nice in december vorig jaar. Daar hebben de regeringsleiders afgesproken dat ze willen praten over de afbakening van bevoegdheden tussen lidstaten en 'Europa', over de status van het Handvest voor de Grondrechten, over de rol van de nationale parlementen en over de vereenvoudiging van de bestaande verdragen. Maar daarnaast gaat het om bredere vraagstukken van meer democratie, legitimiteit en transparantie in Europa.