Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 22, 11 april 2001

PVV- bestuur bespreekt structuuraanpassingen kalver- en varkenshouderij

De MKZ-crisis heeft de ontwikkeling van structuuraanpassingen in de kalver- en varkenshouderij in een stroomversnelling gebracht. Dat bleek vandaag in de bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees (PVV). Voor bestuursvoorzitter Tazelaar lijkt het onontkoombaar dat op korte termijn al een aantal maatregelen zal worden genomen met flinke gevolgen voor beide bedrijfstakken.

In de varkenshouderij zullen de inspanningen onder andere gericht zijn op een strakkere ketenstructuur, het wegwerken van het structurele biggenoverschot, kortere afstanden voor het transport van biggen en slachtvarkens en een reductie van de overcapaciteit van de slachterijen. Ook voor de aanvoer van nuchtere kalveren uit het buitenland zullen transportafstanden, vanwege dierziektepreventie, moeten worden verkleind. Daarnaast zal de bedrijfstak een verhoogde bijdrage gaan leveren aan ruimtelijke ordening en milieu. Een krimp van de kalverhouderij dient zich aan.

Tegen de achtergrond van de eigen initiatieven van de sector, zette de sector vraagtekens bij wat de commissie Wijffels met zijn blauwdruk voor de toekomst van de veehouderiji aan de ontwikkelingen kan toevoegen. Ook begrijpt het bestuur de urgentie van die discussie niet in een periode waarin alle zeilen moeten worden bijgezet om de groeiende catastrofe het hoofd te bieden.

Wel doet het PVV een dringend verzoek aan om waar mogelijk mee te helpen bij het vinden van steun op korte en langere termijn voor de getroffen sectoren. Zoals het zich nu laat aanzien beloopt de schade voor de kalverhouderij al bijna een 500 miljoen en voor de varkenshouderij 300 miljoen gulden.