D66

11 april 2001

De vijf meest gestelde vragen aan Laurens Jan Brinkhorst


1. Waarom moeten er zoveel dieren dood?
Alles wat ik doe is erop gericht zoveel mogelijk dieren te sparen. Dat klinkt raar, met al die grijpers in beeld, maar dat is wel waar ik op uit ben. Om dieren te sparen moet ik het virus isoleren. Dit mag met het huidige, Europese beleid alleen door dieren te vernietigen in een ring rond een besmetting. Het gaat er dus om een zo klein mogelijk aantal dieren op te offeren om andere dieren in Nederland te sparen. Immers, als we het virus niet onder controle krijgen, zoals in het Verenigd Koninkrijk, dan veroorzaakt dat nog meer leed bij boeren, dieren en allen die zich hun lot aantrekken. En daaronder reken ik mijzelf en ik zeg dat zonder enig voorbehoud.


2. Waarom verschuilt u zich achter "Brussel"?

Ik verschuil me niet achter de Europese Unie, maar Nederland is onderdeel van de Europese Unie. We moeten over elke stap overleggen met de andere Lidstaten en de Europese Commissie. Daar komt bij dat Nederland veel voedsel naar Europa exporteert. Ongeveer driekwart van ons vlees en onze zuivel gaat over de grens. Andere landen hebben daarom ook een belang bij het meebeslissen over wat Nederland doet om de crisis te bezweren, net zo goed als bijvoorbeeld Brabant een belang heeft bij de bestrijding in Gelderland.


3. Waarom gaat u niet alle dieren inenten?
We hebben in Nederland ongeveer 12 miljoen varkens en 4 miljoen runderen. Als ik deze dieren zou inenten tegen het virus, teken ik het doodvonnis van bijna alle dieren. Andere Europese landen mogen dan namelijk hun grenzen sluiten voor Nederlandse producten. Het gevolg is dat de melk van de koeien en het vlees van de varkens onverkoopbaar wordt. Het blijven natuurlijk afschuwelijke getallen, maar tot nu hoefden "slechts" 200.000 dieren te worden gedood. Eenzijdig enten zou leiden tot de dood van vele miljoenen dieren. Dat hierbij ook kuddes in natuurgebieden bij zijn, is zonde in de letterlijke betekenis van het woord, maar zolang zij niet met uitsterven worden bedreigd, moet ik deze dieren hetzelfde behandelen als andere dieren. Nogmaals, uiteindelijk gaat het erom zo veel mogelijk dieren te sparen.


4. Waarom doet u dan niets om het Europese beleid nu te veranderen?

Dat is een misvatting. Ik loop het vuur uit de sloffen om mijn collega's te overtuigen van het leed dat het huidige beleid veroorzaakt. Reeds voordat de crisis losbrak heb ik dit gedaan. Toen stond ik nog alleen. Nu zie je andere landen, waaronder Duitsland, voorzichtig bewegen. Ik zie alleen niet gebeuren dat het beleid tijdens deze crisis wordt veranderd, daarom hoop ik dat we begin volgend jaar verder komen. Je ziet dat er nog veel mythes rondom vaccineren leven, ook bij mijn collega's in het buitenland. Veranderen kost tijd, maar deze crisis maakt ook duidelijk hoe slecht we in sommige opzichten met onze dieren omgaan. Het Europese beleid moet worden veranderd, niet alleen het non vaccinatiebeleid, maar vooral het transport van dieren wil ik beperken. Niet voor niets is duurzaamheid het kernwoord van mijn nota Voedsel en Groen van een jaar geleden. Ik grijp alles aan, ook deze crisis, om te komen tot een duurzamere productie van ons voedsel, waarbij dierwelzijn en consumentenvertrouwen centraal staan.


5. Wordt u wel gesteund in het kabinet?
Absoluut. Ik trek schouder aan schouder op met mijn collega's. Ik heb dagelijks contact met premier Kok en bespreek met hem elke stap in deze crisis. Hij staat volledig achter me. Dat geldt ook voor de andere collega's. Elke vrijdag bespreken we in het kabinet de situatie en zetten we een gezamenlijke lijn uit. Dat moet ook wel. Niet voor niets heeft Kok gesproken van een ramp van nationale omvang. Als ik mij niet gesteund zou weten door al mijn collega's in het kabinet, zouden wij deze verschrikkelijke ingrepen die zoveel mensen zoveel leed berokkenen, niet kunnen doen. Dat geldt ook voor de leden het parlement. Ik voel mij zeer gesteund door de constructief-kritische houding van alle partijen.