Socialistische Partij

AIDS-patiënt

Glaxo, laat Afrika leven!

GlaxoSmithKline voert momenteel samen met 38 andere grote farmaceutische bedrijven een proces tegen de Zuid-Afrikaanse regering. De fabrikanten willen bereiken dat het land een wet intrekt, die het mogelijk maakt om betaalbare medicijnen te verschaffen aan de bevolking. Glaxo is één van 's werelds grootste producenten van aidsremmers. Zuid-Afrika is één van de landen die het meest gebukt gaan onder de aidsepidemie.

In de nieuwe grondwet na afschaffing van de Apartheid verplichtte Zuid-Afrika zich de hele bevolking toegang te geven tot medische zorg. Dat lukt natuurlijk nooit, zolang het land miljoenen straatarme aidspatiënten telt, en zolang veel-gebruikte aidsremmers 25.000 gulden per patiënt per jaar kosten. Daarom werd in oktober '97 een medicijnenwet ingevoerd, die productie en import mogelijk maakt van goedkope medicijnen. Zuid-Afrika wil onder andere een goedkope versie van aidsmedicijn AZT - een patent van Glaxo - uit India importeren. Dat land erkent geen patenten en maakt medicijnen voor nog geen tiende van wat de westerse multinationals eisen. De farmaceutische industrie startte onmiddellijk een procedure tegen de medicijnenwet, en wil die tot de hoogste instantie uitvechten. De rechtszaak hierover vindt binnenkort plaats in Pretoria. Dagblad Trouw rekende onlangs voor, dat er in de voorbereidingstijd van het proces inmiddels 400.000 Zuid-Afrikanen overleden zijn aan aids....

Actie helpt

Onder druk van wereldwijde acties zijn de afgelopen jaren al vorderingen gemaakt. Twee geneesmiddelenfabrikanten hebben zich teruggetrokken uit het proces. De harde opstelling van de Amerikaanse regering tegenover Zuid-Afrika is wat versoepeld en schoorvoetend gaan de farmaciereuzen hun prijzen in de arme landen verlagen. Door de voorwaarden die ze hieraan verbinden, zet het nog weinig zoden aan de dijk - maar het geeft wel aan dat er beweging is. Alle reden dus om de druk op te voeren. Ook u kunt daar een bijdrage aan leveren. Vraag Glaxo om Afrika te laten leven - vul het formulier hieronder in!

Hét argument voor patentrechten is dat bedrijven alleen daardoor geld beschikbaar krijgen voor onderzoek en productontwikkeling. GlaxoSmithKline gaf vorig jaar 8,8 miljard uit aan research en ontwikkeling, en ruim 23 miljard aan marketingactiviteiten. Ook de winst was veel groter dan de onderzoekskosten: 18,6 miljard gulden. In Zuid-Afrika leven rond de 4 miljoen aidspatiënten. De ziekte is er doodsoorzaak nummer één.

Aan de directie van GlaxoSmithKline - Nederland

Ik vraag u dringend: Laat Afrika leven! Trek u terug uit de rechtzaak tegen de Zuid-Afrikaanse medicijnenwet.

Hoogachtend,
Naam ______________________________
Adres ______________________________
Postcode/plaats ______________________________
E-mail ______________________________