Internatio-Müller N.V.

Rotterdam, 11 april 2001

Internatio-Müller Chemical Distribution zelfstandig verder met NIB Capital

GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Transformatie Internatio-Müller afgerond: focus op Imtech

Internatio-Müller Chemical Distribution zelfstandig verder met NIB Capital

Internatio-Müller N.V. en NIB Capital Private Equity N.V. delen mede dat in principe overeenstemming is bereikt over de verkoop van de divisie Chemische Distributie (IMCD) van Internatio-Müller. Met deze transactie is voor Internatio-Müller het transformatieproces afgerond, en gaat zij zich concentreren op versterking van haar Imtech activiteiten. Voor IMCD biedt deze transactie de mogelijkheid zelfstandig haar leidende marktpositie in de distributie van chemische specialiteiten in Europa en Australië, met de kapitaalkrachtige partner NIB Capital Private Equity, verder uit te bouwen. Het management van IMCD zal na de transactie participeren in de zelfstandige organisatie.

De overnamesom voor IMCD zal circa EUR 195 miljoen bedragen. De boekwinst voor Internatio-Müller bedraagt ruim EUR 110 miljoen, waarvan circa EUR 75 miljoen zal worden verantwoord als buitengewone bate en EUR 35 miljoen rechtstreeks zal worden toegevoegd aan het eigen vermogen. De overdracht vindt naar verwachting plaats per 1 juni 2001.

Door een actief acquisitiebeleid heeft IMCD de laatste jaren een belangrijke positie verworven op de markt voor chemische distributie in Europa en Australië. IMCD's strategie is erop gericht haar Europese marktleiderschap op het gebied van de distributie van chemische specialiteiten uit te bouwen en te verstevigen. Als een zelfstandige onderneming zal IMCD, samen met de kapitaalkrachtige partner NIB Capital Private Equity, in staat zijn deze strategie te verwezenlijken.

De Commissie van Fusieaangelegenheden van de SER en de betrokken vakbonden zijn op de hoogte gesteld van de voorgenomen verkoop. De centrale ondernemingsraad van Internatio-Müller is om advies gevraagd. De transactie zal worden aangemeld bij de relevante mededingingsautoriteiten.

Strategie Internatio-Müller N.V.
Doelstelling is om met de kerncompetentie Techniek (Imtech) binnen drie jaar door te groeien tot een toonaangevende Europese speler. De krachtige groei van Imtech in het recente verleden is onder andere de basis voor deze strategische keuze. Beoogd wordt een verdubbeling van de omzet van Imtech binnen deze periode. Dit zal worden gerealiseerd door autonome groei en acquisities, te financieren uit de opbrengsten van deze transactie en recent uitgevoerde desinvesteringen. Daarnaast wordt door aanhoudende focus op margeverbetering gestreefd naar voortgaande verbetering van de winstgevendheid. Het doel is om binnen dezelfde termijn van drie jaar een EBIT-marge van 7% te behalen. Om dit te bereiken zal binnen Imtech nog meer het accent gelegd worden op een geïntegreerd dienstenpakket met een hoge toegevoegde waarde. Dit betekent een optimale afstemming tussen informatie- en communicatietechnologie, industriële automatisering, (hoogwaardige) systeemtechnologie en installatietechniek.

Strategie IMCD
De recente acquisities hebben de bestaande productportfolio en de geografische spreiding van IMCD sterk aangevuld. Daardoor is de onderneming nu in staat om in geheel Europa haar diensten aan te bieden. Recentelijk zijn met vooraanstaande producenten intensieve samenwerkingsverbanden afgesloten. IMCD is goed gepositioneerd om in te spelen op de voortgaande tendens, waarbij steeds vaker chemische producenten verkoop- en distributiewerkzaamheden uitbesteden. Daarnaast biedt het consolidatieproces in de gefragmenteerde chemische distributiemarkt vele mogelijkheden om het acquisitiebeleid van de afgelopen jaren voort te zetten en zo verder te groeien.

Profiel IMCD
IMCD is actief in de handel en distributie van chemische specialiteiten ten behoeve van landbouw en industrie in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. De groep omvat achttien ondernemingen in veertien landen. De distributie wordt gekenmerkt door het feit dat productspecificaties voor individuele klanten op relatief kleine volumes worden toegepast. De toegevoegde waarde die IMCD levert bestaat, naast de logistieke dienstverlening, uit kennis van aanwezige producten, hun samenstelling en de toepassingsmogelijkheden. De belangrijkste segmenten waarin IMCD actief is, zijn coatings en kleefstoffen, kunststoffen en rubber, levensmiddelen, farmaceutica en cosmetica, petrochemie en smeermiddelen, textiel en papier, en waterbehandeling. Met ruim 600 werknemers werd in 2000 een omzet behaald van EUR 509 miljoen en een bedrijfsresultaat van EUR 22,1 miljoen.

Profiel NIB Capital Private Equity
NIB Capital Private Equity is één van de grootste private equity investeerders ter wereld, met meer dan EUR 13 miljard beheerd vermogen en 46 investment professionals. NIB Capital Private Equity bewerkt vanuit kantoren in Amsterdam, Antwerpen, Frankfurt en New York, de markten in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Oost Azië. NIB Capital Private Equity heeft twee kern-klanten voor wie zij op exclusieve basis het private equity vermogen beheert, te weten ABP en PGGM. Deze twee pensioenfondsen behoren tot de grootste ter wereld met een belegd vermogen van respectievelijk EUR 159 miljard en EUR 61 miljard.

NIB Capital Private Equity heeft een gevestigd track record opgebouwd op het gebied van arrangeren en structureren van buy-outs en groei financieringen en venture capital financieringen op het gebied van ICT en Life Sciences.

NIB Capital Private Equity is onderdeel van NIB Capital. De band met NIB Capital Bank en NIB Capital Asset Management leveren competitieve voordelen op, variërend van toegang tot transacties tot sector expertise. Het netwerk van NIB Capital Bank, met name in de Benelux, is een belangrijk voordeel voor het identificeren van investerings opportunities in een vroegtijdig stadium.