Partij van de Arbeid

Vrije aankoop medicijnen voor ontwikkelingslanden in zicht

Brussel, 11 april 2001 Max van den Berg, Vice-voorzitter van de Ontwikkelingscommissie in het Europees parlement, heeft de Europese Commissie gevraagd de Europese ontwikkelingshulp voor gezondheidszorg vrij te maken van de verplichting dit hulpgeld te besteden binnen een specifiek aangewezen groep landen. "Europa geeft geld aan ontwikkelingslanden om bijvoorbeeld medicijnen tegen AIDS te kopen. Dit is op zich een goede zaak, maar het is een doorn in mijn oog dat deze landen vervolgens verplicht deze medicijnen binnen Europa of de eigen regio moeten kopen. Zo maakt India goedkope AIDS-remmers die niet met Europees hulpgeld mogen worden ingekocht", aldus van den Berg.

Max van den Berg heeft zijn oproep geplaatst op 14 mei 2001 tijdens het plenaire debat van het Europees parlement over de Minst Ontwikkelde landen en herhaald tijdens de vergadering van de Commissie ontwikkelingsamenwerking op 10 april. Tijdens deze laatste vergadering liet Koos Richelle, de nieuwe Nederlandse directeur ontwikkelingsamenwerking bij de Europese Commissie, blijken dat de Commissie serieus nadacht over het "ontbinden" van Europese ontwikkelingshulp voor gezondheidszorg. "Een voorstel van de Europese Commissie zie ik als een belangrijk politiek signaal. Europa toont daarmee zijn solidariteit met de armste landen die enorme gezondheidsvraagstukken het hoofd moeten bieden; en Europa maakt duidelijk aan de internationale gemeenschap en in het bijzonder de Wereldhandelsorganisatie en de internationale farmaceutische industrie dat betaalbare gezondheidszorg voor de armen een hogere prioriteit heeft dan handelsbelangen en de bescherming van patentrechten voor medicijnen", aldus van den Berg.

In de armste delen van de wereld hebben nog steeds teveel mensen geen toegang tot gezondheidszorg en betaalbare medicijnen. Zo leeft 95% van de mensen met AIDS in ontwikkelingslanden en jaarlijks sterven 2,5 miljoen mensen aan deze ziekte. De cijfers zijn bekend, maar blijven schokkend. En het gaat niet alleen om AIDS. Ook ziektes als malaria of tuberculose vragen jaarlijks teveel slachtoffers. Gezondheidszorg in de armste landen kampt met zware onderfinanciering. In 1998 besteedden de Minst Ontwikkelde Landen in Afrika slechts 8 dollar per persoon per jaar aan gezondheidszorg. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet dit bedrag zeker 8 a 9 maal groter zijn om de vraag naar basisgezondheidszorg te kunnen dekken. Europa heeft een goede eerste stap gezet met het "Actieprogramma voor de bestrijding van infectieziektes in het kader van de armoedebestrijding". "We hebben laten zien dat we serieus de problemen willen aanpakken, maar we kunnen nu niet achteroverleunen en het initiatief uit handen geven. En dit is des te belangrijker gezien het gebrek aan ambitie van de nieuwe Amerikaanse regering om de ontwikkelingslanden te steunen als dit ten koste van hun eigen handelsbelangen gaat", aldus van den Berg.