Milieudefensie

Persbericht

Ruimtelijke ontwikkeling in Nederland:

VNO/NCW, AVBB, ANWB en Natuurmonumenten steken kop in zand

Milieudefensie: Politiek moet grenzen trekken

Amsterdam, 11 april 2001 --- Milieudefensie vindt dat VNO/NCW, AVBB, ANWB en Natuurmonumenten de ernst van het probleem en de tegenstrijdige belangen in de ruimtelijke ordening onvoldoende erkennen. Heldere keuzes tussen verschillende belangen en wensen zijn nodig.
Milieudefensie vindt dat de rijksoverheid keuzes moet maken bij de ruimtelijke inrichting van Nederland en spelregels moet bepalen. Pas wanneer dat kader is vastgelegd, kan de gebiedsgerichte overlegstructuur, die de vier organisaties voorstellen, een nuttige rol vervullen.

Milieudefensie reageert hiermee op de vandaag gepresenteerde visie op ontwikkelingsplanologie van de vier organisaties: 'Ruimtelijke ontwikkeling in Nederland: samen, anders, beter'. VNO/NCW, AVBB, ANWB en Natuurmonumenten wekken ten onrechte de illusie dat als er maar goed overlegd wordt er voor iedereen een win- winsituatie te behalen is en dat er geen moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Milieudefensie vraagt om een krachtige, democratisch gelegitimeerde sturing door de politiek.
Wanneer de ruimtelijke ordening wordt overgelaten aan de vrije kracht van het maatschappelijk overleg en de markt, winnen de economisch sterke krachten het gevecht om te ruimte. De open, groene ruimte zal in hoog tempo blijven verdwijnen.

Milieudefensie vindt dat de politiek in de Vijfde Nota strakke grenzen moet trekken om de bestaande bebouwing, groene buffergebieden moet aanleggen rond die bebouwing en een flinke 'open- ruimteheffing' moet opleggen voor het geval in uiterste noodzaak toch buiten de bestaande bebouwing wordt gebouwd. Dat is heldere regie. Een goede regisseur geeft vervolgens zijn spelers de ruimte om binnen de kaders van dit scenario te zoeken naar een vernieuwende invulling van de eigen rol.