Vereniging VNO-NCW

Persbericht

Gezamenlijk persbericht van VNO-NCW en VNCI
Bedrijfsleven: veilig gebruik stoffen binnen één generatie

Den Haag/Leidschendam, 11 april 2001 - Het bedrijfsleven wil dat er binnen één generatie uitsluitend nog stoffen en producten op de markt komen die veilig en schoon kunnen worden gebruikt. Het bedrijfsleven wil hierover een convenant sluiten met minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

De aanzet voor dit convenant is gegeven in een intentieverklaring die het bedrijfsleven aan minister Pronk heeft aangeboden. In deze intentieverklaring kondigt het bedrijfsleven een aantal nieuwe activiteiten aan, gericht op een effectieve en efficiënte aanpak van de uitvoering van het (vernieuwde) stoffenbeleid.

De EU wil dat ruim 30.000 bestaande stoffen in een periode van 12 jaar worden onderzocht.Van veel stoffen zijn onvoldoende openbare gegevens beschikbaar. Het bedrijfsleven wil zijn onderzoekscapaciteit efficiënt inzetten om dit voor elkaar te krijgen. Daarom is het verstandig dat het onderzoek wordt geconcentreerd op stoffen waarvan bekend is of waarvan mag worden aangenomen dat aan gebruik grote risico's zijn verbonden.

In de intentieverklaring zegt het bedrijfsleven dat zij op korte termijn voor alle stoffen een zogenoemd stoffenprofiel opstelt. Dit gebeurt door middel van een zogenoemde 'quick scan' De stof wordt dan op de belangrijkste milieu- en gezondheidsaspecten doorgelicht. Vervolgens wordt besloten of verder onderzoek van de stof noodzakelijk is en of er risicobeperkende maatregelen getroffen moeten worden.

Het stellen van prioriteiten voor verdere risicobeoordeling en de wijze waarop met de bewuste stof wordt omgegaan is onder meer afhankelijk van de uitslag van de 'quick scan' (het stoffenprofiel) en het huidige gebruik. De gegevens over eigenschappen van stoffen zullen direct openbaar worden gemaakt.

Verder wil het bedrijfsleven met de overheid criteria overeen komen voor het verder beheersen en beperken van risico's van stoffen. Voor stoffen waarvoor binnen een overeen te komen periode geen gegevens beschikbaar komen, treft het bedrijfsleven strikte maatregelen: 'no data, no market'.



Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: VNO-NCW, Roelf van der Kooij, telefoon 070-3490167 VNCI, afdeling Communicatie, telefoon 070-3378787